perjantai 29. lokakuuta 2010

Kirja-arvio: Rakastuin ulkomaalaiseen. Myötä- ja vastoinkäymiset kahden kulttuurin parisuhteissa

Nyt jo poismennyt Sinikka Arteva on tullut useimmille meille tunnetuksi todennäköisesti hänen työnsä kautta. Arteva toimi useita vuosia Yleisradion Kaukoidän kirjeenvaihtajana esimerkiksi Kiinassa ja Lähi-idän maissa. Kansainvälisien yhteyksiensä vuoksi Arteva oli paljon tekemisissä ulkomaalaisten kanssa ja sai vähitellen idean kirjoittaa kirjan kahden kulttuurin välisistä parisuhteista. Millä tavoin ne poikkeavat saman kulttuurin sisältä kumppanin löytäneiden tarinoista? Mitä hyvää ja huonoa puolisot näkevät omassa ja toisen kulttuurissa? Kuinka hyvin avioliitot ovat kestäneet ja mikä niiden kestoon on vaikuttanut? Onko kulttuurien eroavaisuudella ollut vaikutusta liittojen kestoon?

Esimerkiksi näihin kysymyksiin antaa vastauksia Artevan teos Rakastuin ulkomaalaiseen - myötä- ja vastoinkäymiset kahden kulttuurin parisuhteissa. Kirjassa on käsitelty  maantieteellisesti hyvin kattavasti suomalaisen ja jonkin toisen kulttuurin edustajan kesken solmittuja parisuhteita: esimerkkitapaukset ovat niin Etelä- ja Keski-Amerikasta, Euroopasta, Lähi-idästä, Afrikasta kuin Kiinasta ja muualtakin Kaukoidästä. Lisäksi kirjassa on kokoava luku, joka yrittää löytää yhtäläisyyksiä ja eroja esimerkkkitapausten välillä sekä luku lapsista, jotka ovat eläneet kahta eri kulttuuria edustavien vanhempien perheessä. Heitä kutsutaan usein myös nimellä uuden ajan nomadit.

Kirjassa käsitellyt parisuhteet ovat tietysti yksittäistapauksia, mutta niiden kautta on löydettävissä joitakin yhtäläisyyksiä ja suuntaviivoja, jotka koskevat monikulttuurisia parisuhteita yleensäkin. Esimerkiksi kulttuurierojen sijaan kahden kulttuurin välisten parisuhteiden kestävyyteen näyttää vaikuttavan ennen kaikkea sen osapuolten persoonallisuuden piirteet. Myös sellaiset seikat kuin ruoka, kieli, uskonto, asuinpaikan valinta, lasten kasvatus ja sopeutuminen uuteen ympäristöön ovat merkittävässä asemassa parisuhteen onnistumisen kannalta. Useilla maahanmuuttajilla on ollut ongelmia löytää (suomalaisia) ystäviä, joten yksinäisyyden ja kotoutumattomuuden tunne voivat muodostua ongelmiksi. Toisaalta joidenkin maahanmuuttajien sopeutumiskeinoksi on osoittautunut kasvanut uskonnollisuuden tunne, joka voi olla yllätys parisuhteen toiselle osapuolelle. Myös työpaikan saamisen vaikeus voi nakertaa maahanmuuttajan omanarvontuntoa. Kaiken kaikkiaan kahden kulttuurin välisten parisuhteiden haasteet ovat kuitenkin pitkälti samanlaisia kuin saman kulttuurin sisältä puolison löytäneiden keskuudessakin. Kirjassa on mielestäni suurena etuna se, että maantieteellisen kattavuuden vuoksi johtopäätösten pohjana olevien tapausten kirjo on mahdollisimman monipuolinen.

Tekniset tiedot:
Arteva, Sinikka: Rakastuin ulkomaalaiseen. Myötä- ja vastoinkäymiset kahden kulttuurin parisuhteissa
ISBN: 951-31-187-03
Tammi 2000
Sidottu, 191 s.
Kirjastoluokka: 30.15

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...