torstai 7. lokakuuta 2010

Kirja-arvio: Suomalainen unelma. Tapahtumia ja tulkintoja Suomesta ja suomalaisista

M'hammed Sabour muutti Suomeen Marokosta 1970-luvun puolivälissä ja piti siitä lähtien säännöllisesti päiväkirjaa, johon hän tallensi ajatuksiaan ja näkemyksiään Suomesta ja suomalaisista. Yli kahdenkymmenen vuoden ajalta kerätyt muistot ja sattumukset on koottu yksiin kansiin, Suomalainen unelma-nimiseksi teokseksi.

Sabour muutti Suomeen, tarkemmin sanottuna Joensuuhun, jatkaakseen kotimaassaan aloittamiaan opintoja ja hän myös perusti perheen suomalaisen naisen kanssa. Hänen onnistui luoda akateeminen ura ja suomen kielen oppiminen auttoi ymmärtämään paremmin suomalaista yhteiskuntaa ja ajattelutapaa. Kirjassaan Sabour kertoo tuntemuksistaan ja kokemuksistaan Suomeen saapumisesta lähtien aina vuoteen 1997 saakka, nousukaudesta ja lihavista vuosista laman kautta uuteen taloudelliseen nousuun johtaneesta aikakaudesta. Vaikka useat tapahtumat sijoittuvat jo muutaman vuosikymmenen päähän, ovat ne vielä nykyäänkin yleisiä ilmiöitä suomalaisten keskuudessa: Sabour kummastelee suomalaisten saunakulttuuria, alkoholinjuomistapoja ja hiljaisuutta. Suomen kielen osaaminen suo hänelle tietynlaisen etulyöntiaseman: koska monet suomalaiset eivät usko hänen hallitsevan kieltä, he sanovat Sabourin seurassa asioita, jotka eivät ole oikeasti tarkoitettu hänen korvilleen. Arabialaisen ja islamilaisen kulttuurin huono tuntemus ja vähäinen arvostus näkyvät Sabourin jokapäiväisessä elämässä. Siinä missä hänellä oli kotimaassaan arvostettu työpaikka, saa hän Suomessa aloittaa työuransa veneverstaan siivoustehtävissä.

Sabourin kertomat tuntemukset auttavat suomalaista lukijaa saamaan jonkinlaisen kuvan maahanmuuttajan kokemista haasteista tämän yrittäessä sopeutua ennestään täysin tuntemattomaan kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Sabourin kirjoitustyyli on suorasukainen, mutta samalla siitä huomaa hänen akateemisen oppineisuutensa; hänellä on hyvin analysoiva tyyli, joka ottaa monia näkökulmia huomioon. Kirjassa on myös positiivinen pohjavire: vaikka elämää Suomessa ei voikaan pitää aina maahanmuuttajan kannalta yksinkertaisena tai miellyttävänä, onnistuu Sabour kuitenkin pitkälti omalla sitkeydellään osoittamaan omat ja muiden ennakkoluulot pitkälti paikkansapitämättömiksi. Tämä kirja sopii luettavaksi mielestäni jokaiselle.

Tekniset tiedot:
Sabour, M'hammed: Suomalainen unelma. Tapahtumia ja tulkintoja Suomesta ja suomalaisista
ISBN: 978-9-52980-024-7
Joensuu University Press 1999
Nidottu, 216 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...