maanantai 4. lokakuuta 2010

Kirja-arvio: Tarinankertojan tytär

Saira Shah on Iso-Britanniassa asuva, mutta sukujuuriltaan afganistanilainen toimittaja. Koko lapsuutensa ajan Saira kuulee isältään tarunhohtoisia kertomuksia perheen henkisestä kotimaasta Afganistanista, ja ollessaan 21-vuotias hän päättää lähteä ensimmäisen kerran tapaamaan sukulaisiaan maahan, josta on kuullut niin paljon.

Tarinankertojan tytär kertoo Sairan matkasta Itään ja Idän ja Lännen kohtaamisesta, suoranaisesta törmäyksestä, joka tapahtuu paitsi sodankäyntinä, myös yhtä lailla Sairan pään sisällä. Saira saa huomata pian, että monet hänen isänsä kertomista taruista kertovat Afganistanista sellaisena kuin sitä ei enää juurikaan ole olemassa; sen myyttisestä menneisyydestä ja viattomuuden ajasta, johon ei enää ole paluuta. Sen sijaan hän löytää sodankäynnin runteleman maan ja asukkaat, jotka sinnittelevät päivästä päivään kuka mitenkin parhaiten taitaa. Hän joutuu itsekin kamppailemaan matkatessaan viikkoja sukulaistensa kanssa Afganistanin syrjäseuduilla ilman kunnollisia varusteita tai ruokaa. Hän palaa kerta toisensa jälkeen maahan, josta ei tunne saavansa tarpeekseen.

Suomeksi on julkaistu useita Afganistanissa toimineiden toimittajien teoksia, joita itsekin olen lukenut ja arvioinut joitakin. Tarinankertojan tytär poikkeaa muista toimittajien kirjoittamista muistelmista siten, että Sairan toimittajan työ on hyvin taka-alalla. Kirjassa painottuu sen sijaan Sairan pyrkimys, melkein pakkomielle, asettaa Itä ja Länsi mielessään kohdalleen. Hän haluaa löytää identiteettinsä uudelleen. Kirja on hyvin koskettavasti kirjoitettu ja siitä löytyy sodan tuhojen lisäksi myös joitakin uskomattoman kauniita kuvauksia Afganistanista parhaimmillaan.

Tekniset tiedot:
Shah, Saira: Tarinankertojan tytär
Suomentaja: Liisa Paakkanen
ISBN: 951-0-29405-5
WSOY 2004
Sidottu, 285 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...