torstai 21. lokakuuta 2010

Kirja-arvio: Tehtaan tytöt. Unelmia muuttuvassa Kiinassa

Leslie Chang on amerikankiinalainen nuori toimittaja, joka päättää seurata kolmen vuoden ajan nuorten kiinalaisten siirtotyöläisnaisten elämää Kiinan tehdaskaupungeissa. Kiina on lukemattomien länsimaissakin käytettävien tuotteiden ylivoimainen tuottaja eikä tehdastyöläisten arki ole kadehdittavaa: työpäivät venyvät usein 12-tuntisiksi ja töitä on viikonloppuisinkin. Palkka ei ole kummoinen ja työläiset nukkuvat usean hengen täyteen ahdetuissa huoneissa ja syövät tehtaan ruokaloissa. Suurimmat tehtaat työllistävät jopa 70 000 henkeä, joten ne muistuttavat pieniä kaupunkeja omine terveysasemine ja ravintoloineen. Koko elämä voi pyöriä tehtaan ympärillä, kunnes kahdesti vuodessa loma-aikaan junat täyttyvät ääriään kotikyliin vierailulle lähtevistä työntekijöistä.

Chang kertoo kirjassaan, kuinka tehdastyö on haluttua kotikylistä isompiin piireihin haluaville nuorille naisille. Se on useille nuorille ponnistualusta, josta voi pyrkiä kohti parempia työpaikkoja. Osa jää tehtaisiin vuosikausiksi, mutta omasta työkokemuksestaan valehtemalla ja kykymarkkinoille osallistumalla on mahdollisuus nousta nopeastikin yhteiskunnan portailla ylöspäin. Englannin kielen osaamista arvostetaan kiinalaisten keskuudessa, joten jo lyhyt kurssi voi auttaa parempiin työpaikkoihin. Toisaalta joillekin fyysiset mitat voivat olla unelma-ammatin esteenä: liian lyhyet henkilöt ovat usein syrjittyjä työpaikkoja jaettaessa, sillä pituus merkitsee parempaa ruokavaliota ja siten parempaa asemaa yhteiskunnassa.

Tehtaan tytöt on paitsi kertomus siirtolaisnaisten selviytymisestä omien lainalaisuuksien mukaan toimivassa kiinalaisessa yhteiskunnassa, myös kirjan kirjoittaneen Changin kertomus omasta siirtolaistaustastaan. Hänen sukunsa muutti Yhdysvaltoihin pitkälti samojen syiden vuoksi kuin lukuisat muut nykyäänkin muuttavat kylistä kaupunkeihin: paremman elämän toivossa. Chang peilaa oman sukunsa kokemuksia kiinalaisten nykynuorten tilanteeseen. Kirja antaa hyvän kuvan nyky-Kiinasta, jonka tehdaskulttuurin kehittymisen taustalla olemme myös me länsimaiset omine haluinemme ja tarpeinemme. Minut kirja herätti ajattelemaan tarkemmin tuotanto-oloja, joissa useat päivittäin käyttämämme hyödykkeet on valmistettu.

Tekniset tiedot:
Chang, Leslie T.: Tehtaan tytöt. Unelmia muuttuvassa Kiinassa
Suomentaja: Jaana Iso-Markku
ISBN: 978-951-1-23260-5
Otava 2009
Sidottu, 464 s.
Kirjastoluokka: 36.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...