sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Miten kohdata fyysinen erilaisuus?

Olin eräänä päivänä tavalliseen tapaan leikkipuistossa lapsemme kanssa. Yleensä ottaen olen huomannut, että puistoissa käy nykyään valitettavan vähän lapsia vanhempineen tai hoitajineen, paljon enemmänkin mahtuisi mukaan. Tuona päivänäkin saimme leikkiä pitkän tovin melkein keskenämme ennen kuin huomasin erään naisen saapuvan mukanaan rattaissa silmämääräisesti arvioiden samanikäinen lapsi kuin omamme. Lähempänä huomasin lapsen olevan ilmeisesti kehitysvammainen. Siinä missä muiden vanhempien kanssa keskustelemme kenties kevyesti lasten leikkitavoista, en osannut sanoa tuon lapsen vanhemmalle mitään. Hänkään ei tosin sanonut minulle koko aikana mitään enkä yleensä ole hyvä aloittamaan keskustelua, mutta silti tapaus jäi vaivaamaan minua. Tunsin kiusaantuneisuutta vielä jälkeenpäinkin, kun en tiennyt olinko toiminut oikein vai en.

Puistossa sattunut tapaus sai minut pohtimaan muita aikaisemmin sattuneita kohtaamisia fyysisesti erilaisten ihmisten kanssa. Muistin yliopistosta erään tuttuni, joka oli saanut pahoja palovammoja auto-onnettomuudessa joitakin vuosia aikaisemmin. Hänen kasvonsa olivat lukuisista korjaavista leikkauksista huolimatta näkyvästi arpien juovittamat. Tällaisissa tilanteissa tulee usein "virtahepo olohuoneessa"-tunne. Näemme erilaisuuden, mutta emme ole huomaavinamme sitä. Koetamme olla kuin kaikki olisi normaalisti, ja kuitenkin käytöksemme paljastaa kaikkea muuta. Kenties muutumme ylivarovaisiksi ettemme vai loukkaisi ketään; voimme kenties myös sanoa jotain kevyeksi tarkoitettua, joka kuitenkin paljastaa ainakin rivien välistä todelliset ajatuksemme.

Jokainen meistä on jossakin suhteessa erilainen muihin ihmisiin verrattuna. Olisikin kovin tylsää, jos me kaikki olisimme täysin samanlaisia ja voisimme tietää jo ennakkoon, miten toinen käyttäytyy tai miltä hän näyttää suuttuessaan tai ollessaan hyvin iloinen. Kuitenkin monella meistä tuo erilaisuus on piilossa pinnan alla; emme yleensä erotu muusta ihmismassasta ellemme itse niin halua. Se mitä tarkoitan fyysisellä erilaisuudella tämän kirjoituksen yhteydessä, on kaikenlainen silmin nähtävä poikkeavuus valtaväestöön verrattuna. Ja lisättäköön tähän vielä, että kirjoitukseni on ulkopuolisen näkökulmasta. Voin vain esittää omia ajatuksiani tietäen, etä asianosaiset näkevät asiat todennäköisesti hyvinkin eri tavoin.

Jokainen odottava vanhempi toivoo varmasti terveenä syntyvää lasta, ja jokainen esimerkiksi liikenneonnettomuudessa loukkaantunut toivoo parantuvansa terveeksi. Sairaan lapsen syntymä on vanhemmille järkytys, jota ulkopuolisen on vaikea käsitellä ja ymmärtääs. Samalla tapaa yllättävät loukkaantumiset saavat huomaamaan elämän rajallisuuden. Pitkän hyväksymisprosessin jälkeen on kohdattavana vielä jokapäiväinen muiden ihmisten antama (myönteinen tai kielteinen) huomio: vaikka itse olisi oppinut elämään erilaisuutensa kanssa, muut ihmiset eivät anna unohtaa erilaisuutta oman suhtautumisensa kautta.

Muistan eräästä haastattelusta miehen, joka oli näytelmärooliaan varten harjoitellut pyörätuolilla liikkumista kaupungin keskustassa. Tämä siviilielämässä terve mies oli kuulemma tullut kohdelluksi lähes lapsen tavoin. Koko miehen identiteetti oli joutunut koetukselle; se oli hänen sisimpänsä sijaan sidottu siihen miltä hän näytti muiden ihmisten silmissä. Suurimmalle osalle meistä identiteetti on ainakin jossakin suhteessa riippuvainen siitä, miltä näytämme muiden ja itsemme silmissä. Jos ulkomuotomme on syystä tai toisesta merkittävällä tavalla muista erilainen, joudumme miettimään identiteettiämme uudelleen. Ja jotta tilanne olisi vielä monimutkaisempi, erilaisuus on jollakin tapaa suljettu pois näkyvistämme. Esimerkiksi vammaisille ja "vajaakuntoisille" on olemassa omia hoitolaitoksia, kouluja ja suojatyöpaikkoja. Kun tapaamme vähemmän erilaisuutta arjessamme, meidän on vaikeampi rakentaa luontevaa suhtautumistapaa sitä kohtaan.

Oi Herrani,
Auta minua osoittamaan myötätuntoa
Auta löytämään oikeat sanat
Auta näkemään pintaa syvemmälle
ihmisten sydämiin asti
Auta huomaamaan erilaisuus itsessäni
Sillä Sinä olet Kaikkivaltias Opastaja
Maailmojen Herra ja Auttaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...