sunnuntai 3. lokakuuta 2010

Ornamentteja pistellen

Olen saanut jonkinlaisen islamilaisen taiteen pureman. Muutama viikko sitten tunsin neuloneeni ja virkanneeni yhden pitkän rupeaman tarpeiksi. Jotakin teki mieli silti käsillä tehdä, joten mietin ristipistotöiden vaihtoehtoa. Suurin osa markkinoilla olevista malleista näytti olevan kuitenkin joko esittäviä tai muuten sellaisia jotka eivät tuntuneet omilta, joten viimeiseksi vaihtoehdoksi jäi kehitellä jotain omaa. Ja koska en ole vuosiin tehnyt neulalla ja langalla minkäänlaisia ompeluksia, olisi mallin parasta olla selkeä ja suhteellisen helppo toteuttaa.

Etsiskelin internetistä ornamenttimalleja saadakseni ideoita ja inspiraatiota seuraavaksi käsityöksi. Voi niitä kaikkia kauniita malleja! Monissa muslimivaltaisissa maissa moskeijat on koristeltu toinen toistaan taidokkaammilla ornamenteilla ja koristekuvioilla, jotka tuntuvat kilpailevan keskenään yksityiskohtien runsaudessa. Kuviot näyttävät usein aivan uskomattoman kauniilta, ja olisi joskus mielenkiintoista seurata vierestä jonkun ammattitaitoisen ornamenttien maalaajan työskentelyä. Islamin kuvakielto merkitsee elollisten olentojen kuvaamis- ja esittämiskieltoa, joten luultavasti siksi juuri ei-esittävä ornamenttitaide on kehittynyt niin pitkälle. Maakohtaisista eroavaisuuksista on huomattavissa amatöörin silmään ainakin Omanin tietynsävyisellä sinisellä koristellut moskeijoiden seinät ja kupolit. Myös turkkilaisessa ornamentiikassa on erotettavissa aivan oma väri- ja muotokielensä.

Meillä kuvakielto näkyi käytännössä siten, että islamiin palaamisen jälkeen laitoin varastoon puusta veistetyt pienet eläinkoristeet ja musliminaisten hienoja kirjailtuja vaatteita esittävät taulut, jotka - ironista kyllä - oli tuotu muslimimaasta. En ole kaivannut seinille täytettä ja huonekalutkin on pyritty vähentämään minimiin. Tuntuu, että silloin on enemmän tilaa hengittää ja ajatus kulkee paremmin; pystyy paremmin keskittymään olennaiseen. Nyt kun olen tutkinut jonkin verran erilaisia koristekuvioita, sain kuitenkin idean tehdä ristipistotyönä pienehkön ornamenttitaulun omalle seinälle. Käytän tätä mallia, joka on vielä suhteellisen yksinkertainen moneen muuhun malliin verrattuna. Jos Jumala suo, saan sen vielä valmiiksi ja voin ehkä miettiä jonkin toisen mallin tekemistä, ehkäpä jonkin isomman mallin pienen yksityiskohdan kopioimista. Tai ehkäpä onnistuisin tekemään jonkin yksinkertaisen tekstin arabialaisia koukeroita - samaan tyyliin kuin olen nähnyt tauluja myynnissä Lähi-idän maissa. Mikä tulee kuitenkin muistaa, on ettei Jumalaa - kunnia ja ylistys Hänelle - ylistäviä tauluja tule pitää seinillä vain koristeina. Ne ovat paikallaan, kun niiden tehtävä on auttaa muistamaan Jumalaa. Minulle ristipistojen pistely on oiva tapa kerrata samalla Jumalan 99 nimeä. Jos Jumala suo, valmis työ auttaa myös muistamaan elää islamilaisten arvojen mukaista elämää.

7 kommenttia:

 1. Mashallah! Toivon että työsi onnistuu!
  Ihanaa, että on vielä ihmisiä jotka taitavat käsityöntaidon. Itsekin haluaisin osata neuloa villasukkia sun muuta sellaista, mutta en ole vielä päässyt siihen opetteluvaiheeseen, koska en luota itseeni tarpeeksi, mutta inshallah vielä joku päivä minäkin pystyn! :)

  VastaaPoista
 2. Salam aleikum sisko,
  kiitos kannustuksesta! En ole tosiaan tehnyt ristipistotöitä sitten yläastevuosien, mutta nyt kun olen aloittanut niin huomasin, ettei se niin monimutkaista olekaan. Melko hidas käsityötapa, mutta mihinkäs tässä on kiire :).

  Neulomisinnostus näyttää olevan nousussa ainakin Suomessa, joten luulenpa, että jostakin voisi löytyä joku ihan perusopas, josta voisi olla aloittelijalle apua. Olen huomannut, että suurin este käsitöiden tekemiselle on yleensä ennakkoasenne ennen työn aloittamista. Kun on alkuun päässyt, niin siitä se yleensä alkaa sujua. Jumala suokoon sinullekin innostusta niin kuin Hän parhaaksi näkee.

  VastaaPoista
 3. Täytyy yrittää etsiä jostain jokin hyvä opas, jotta pääsisin alkuun! Olisi oikeasti todella mukava kokeilla. :)

  VastaaPoista
 4. Voisin yrittää katsoa, jos onnistuisin löytämään joitakin hyviä oppaita ja laittaa sinulle listausta heti, kun ehdin!

  VastaaPoista
 5. Se olisi todella hyvä juttu, jos löytyisi ja ei ole mitään kiirettä! Kiitos paljon :)

  VastaaPoista
 6. Salam,
  luulisin että näillä kahdella sivustolla voisi päästä alkuun. Garnstudiolla on käsityökoulu (http://www.garnstudio.com/lang/fi/skole/index.php), josta löytyy eri osioita, myös neuleohjeita aivan alusta asti kuvilla varustettuna.

  Käspaikalla on melko kattava sivusto kaikkeen neulomiseen liittyvästä osoitteessa http://www.kaspaikka.fi/neulonta/index.html. Ohjeita löytyy silmukoiden luomisesta alkaen, ja sivulla on myös erilaisten yksinkertaisten ja vähän monimutkaisempienkin asusteiden ja vaatteiden ohjeita.

  Voin lisätä tänne lisää sivustoja, jos satun sellaisia löytämään. Nämä kaksi vaikuttavat kuitenkin mielestäni selkeiltä ja olen itskein käyttänyt niitä jonkin verran.

  VastaaPoista
 7. Wa aleikum salam sisko.
  Mashallah! Kiitos paljon, että etsit minulle nuo sivut ja mitä katsoin nyt, niin kyllä todella selkeiltä näyttävät. Nyt vain langan ja puikkojen ostoon ja harjoittelemaan. ;)

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...