keskiviikko 24. marraskuuta 2010

Islam ja uskosta luopuminen

Tämä blogikirjoitus on vastaukseni nimettömän kirjoittajan minulle joitakin päiviä sitten lähettämään kommenttiin, joka on sisällöltään seuraavanlainen:

Miksi islaminusko on suvaitsematon, esimerkiksi jos haluaa kääntyä kristinuskoon siitä seuraa kuolemantuomio, esim. pastori Yousef Nadarkhan? Hän vain vastusti Koraanin pakkoluettamiseta kristillisen koulun oppilaille. On tosi kamalaa!! Ja loukkaa ihmisoikeuksia. Tai jos kääntyy kristityksi. Koraanissako näin määrätään ja kerrotaan? Sitten sieltä ei löydy ollenkaan sitä rakkauden sanomaa ja oikeaa moraalia mitä Raamatussa on? Jeesusta pilkataan maailmassa kaikkialla joka päivä eikä tosi kristityt Jeesusta tunnustavat uskovat kivitä tai kuolemantuomioita aiheuta kenellekään!!

Ensinnäkin haluan korostaa, että en ole missään nimessä islamin uskonoppinut ja uskon, että monet muut, kokeneemmat muslimit olisivat sopivampia vastaamaan yllä olevaan kommenttiin. En tiedä, kuinka tarkasti nimetön kirjoittaja on lukenut blogikirjoituksiani, mutta tarkennuksen vuoksi kerrottakoon vielä, että olen palannut islamiin jonkin verran yli vuosi sitten. Kirjoitan tämän vastauksen niiden vähäisten tietojen perusteella, jotka minulle on muslimina oloni aikana kertynyt erinäisistä lähteistä. Toiseksi, koska nimetön kirjoittaja on ottanut esimerkikseen islamin suvaitsemattomuudesta sen suhtautumisen islamin uskosta luopuneisiin henkilöihin, pyrin keskittymään kirjoituksessani nimenomaan siihen, miten islam näkee uskosta luopumisen.

En ollut kuullut pastori Yousef Nadarkhanin kohtalosta ennen  kuin nimetön kirjoittaja mainitsi hänet kommentissaan. Internetistä etsimieni tietojen perusteella hänestä on muutamissa suomalaisissa kristillisissä lähteissä (esim. evl.fi ja patmos.fi) kerrottu seuraavanlaisesti:

Iranin viranomaiset langettivat kuolemantuomion pastori Yousef Nadarkhanille syytettynä islamista luopumisena. Pastori Nadarkhan on Iranissa Rashtin kaupungissa toimivan kristillisen seurakuntaverkoston johtaja. Hänet pidätettiin 13. lokakuuta, koska hän vastusti Koraanin pakkoluettamista kristillisen koulun oppilaille. Kuolemantuomio odottaa täytäntöönpanoa. [...]

Kyseistä tapausta sen tarkemmin tuntematta Koraanin pakkoluettaminen kuulostaa kieltämättä oudolta. Islamin mukaan uskonnossa ei ole pakkoa, joten se ei tunne eikä tee lähetystyötä samaan tapaan kuin esimerkiksi kristinusko. Tapauksen paremman ymmärtämisen kannalta olisi oleellista tietää sen taustalla olleista tekijöistä ja Iranin yhteiskunnallisista oloista. Iran on islamilainen tasavalta, jossa perustuslaki takaa uskonnonvapauden. Käytännössä uskonnollisia vähemmistöjä on kuitenkin vainottu ja niiden toimintaa on rajoitettu. Ylipäätään Iranin ihmisoikeustilanne on melko heikko, se ei koske vain vähemmistöuskontoja vaan ihmisoikeusloukkauksista ovat kärsineet myös muslimit. Näkisin, että Iranin kohdalla on kyse enemmänkin heikosta hallinnosta, ei itsessään siitä että maan pääuskonto on islam.

En ole Koraanin tutkimuksen tai tulkinnan asiantuntija. Sen mukaan, mitä olen itse Koraania lukenut, en ole löytänyt yhtään kohtaa, jossa islamin uskosta luopunut tulisi tappaa. Sen sijaan uskosta luopunutta odottaa Tuonpuoleisessa kova rangaistus. Koraanissa kerrotaan uskosta luopuneen kohtalosta esimerkiksi seuraavissa kohdissa:

Mutta jos joku pitää uskontonaan jotakin muuta kuin Islaamia, niin Jumala ei sitä koskaan hyväksy, ja kuoleman jälkeen hän on joutuva kadotettujen joukkoon. Kuinka Jumala ohjaisi ihmisiä, jotka ovat tulleet uskottomiksi, sen jälkeen kuin he olivat uskossa ja tunnustivat Muhammedin oikeaksi profeetaksi ja (Jumalan kaikkivallan) selvät todistukset heille näytettiin? Jumala ei ohjaa jumalattomia ihmisiä. Näiden palkaksi tulee Jumalan, enkelien ja ihmisten kirous.
Sen alaisiksi he jäävät ikuisesti, heidän rangaistustaan ei lievennetä eikä heihin kiinnitetä (sen enempää) huomiota. (Tästä kohtalosta vapautuvat vain ne), jotka myöhemmin katuvat ja tekevät parannuksen, sillä Jumala on sääliväinen ja laupias. Mutta jotka oltuaan uskossa ovat tulleet uskottomiksi ja sitten yhä yltyvät uskottomuudessaan, niiden kääntymystä ei totisesti hyväksytä; he jäävät eksyneiksi. (3:84-89)

sinä (Ylösnousemuksen) päivänä, jolloin toisten kasvot kirkastuvat ja toisten synkkenevät, ja niille joiden kasvot synkkenevät, sanotaan: Ettekö te ole niitä, jotka tulitte uskottomiksi oltuanne uskossa?Niin, maistakaa nyt rangaistusta luopumisenne tähden! (3:105)

Iran on yksi niistä maista, joissa on käytössä sharia-laki parlamentin säätämien lakien ohella. Sharia-lain perustana on paitsi Koraani, myös profeetta Muhammadin (saws) elinaikanaan antama esimerkki eli sunna. Shariaa pidetään Jumalan (swt) säätämänä, mutta sen tulkinta on tuomareiden käsissä, joten se tuo lakiin hieman väljyyttä. Sharia-lakia ja Iranin parlamentin säätämää lakia hyvin huonosti tuntevana minun on mahdotonta sanoa, mihin säädökseen vedoten pastori Yousef Nadarkhanin kohdalla tehty päätös perustuu. Aiheesta tekemieni internet-hakujen perusteella en myöskään löytänyt tyydyttävää tai yksiselitteistä tietoa suomeksi tai englanniksi siitä, millainen maanpäällinen rangaistus (jos minkäänlainen) islamin uskosta luopunutta odottaa. Esimerkiksi Tulevaisuus-foorumissa aiheesta käydyn keskustelun johtopäätöksenä näyttää olevan, ettei pitkään muslimeina olleillakaan ollut antaa yksiselitteistä vastausta asiaan tai esittää argumenttiensa tueksi linkkejä ja lähteitä. Tästä voisi tehdä varovaisen päätelmän, ettei islamin uskosta luopunutta odota maanpäällinen rangaistus, vaan rangaistus on pikemminkin Tuonpuoleisessa.

Toivottavasti vastaukseni auttoi selventämään islamin suhtautumista uskosta luopuneeseen henkilöön. Jos siskoilla on tähän asiaan liittyen lisättävää ja täydennettävää, lukisin mielelläni kommenttejanne. Jumala tietää parhaiten.

2 kommenttia:

  1. Taalla Turkissa löytyy tosi pieni vahemmistö,joka on vaihtanut uskontonsa.Lahinna he ovat kaantyneet kristinuskoon.Ei heita ole millaan tavoin tasta rangaistu.Se,mita tasta voi yksittaiselle ihmiselle seurata,niin on suvun ja omaisten taholta tuleva painostus.
    Hyvin usein yhdistetaankin naissa uskonasioissa İslam ja jonkun maan kulttuuri yhdeksi ja samaksi asiaksi.Ja nain syntyy vaaria kasityksia.Jokaisessa İslamilaisessakin maassa on myös oma kulttuurinsa ja omat valtiolliset lakinsa,joilla ei ole uskonnon kanssa mitaan tekemista.

    VastaaPoista
  2. Rauhaa Sateenkaari,
    kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi ja tervetuloa blogini lukijaksi :). Olen itse samoilla linjoilla kanssasi, ei vain ollut mitään kättä pitempää ajatusteni tueksi. Totta tosiaan, islam liitetään usein asioihin, jotka liittyvät paremminkin maan kulttuuriin ja muihin tekijöihin.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...