keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Kirja-arvio: Aidosti viisas

Luen yleensä hyvin valikoidusti elämäntaito-oppaita, mutta olin jo pitemmän aikaa jostakin selittämättömästä syystä halunnut lukea Stefan Einhornin Aidosti viisas-kirjan (ja jos Jumala suo, myös samalta kirjailijalta aikaisemmin ilmestyneen Aidosti kiltti-teoksen). Kukapa meistä ei haluaisi olla viisas, ja ajattelin että kirja tarjoaisi joitakin vinkkejä siitä, mitä tuon ominaisuuden saavuttamiseksi voisi tehdä.

Einhorn käsittelee kirjassaan viisautta eri näkökulmista. Hän käy läpi määritelmiä siitä, mitä viisaus on  sekä kuinka eri uskontokunnat ja tieteenalat ovat suhtautuneet siihen. Tämän jälkeen hän käy läpi ongelmien viisasta läpikäymistä ja viisauden vastakohtia, tyhmyyttä ja fanaattisuutta. Kirjan loppuosa on varattu oman viisauden kehittämiselle, johon liittyen olen lisännyt tämän arvion lopuksi listan keinoista kehittää viisautta. Kirjassa on lukuisia mielenkiintoisia esimerkkejä, monet niistä Einhornin omasta elämästä ja hänen sukunsa kokemuksista juutalaisvainon aikana. Aidosti viisas on mielenkiintoista luettavaa ja se tarjoaa konkreettisia keinoja kehittyä viisaammaksi ihmiseksi.

Viisaus on jotakin, jota on arvostettu kautta aikojen eikä sen merkitys ole vähentynyt nykyaikanakaan. Kuitenkin siinä missä aikaisemmin arvostettiin vanhoja ihmisiä viisauden lähteinä, nykyään viisaus voi olla saavutettavissa myös ennen korkean iän saavuttamista. Helppoa se ei kuitenkaan ole, ja viisaat ihmiset ovat suhteellisen harvassa. Einhornin mukaan jokainen voi halutessaan tulla viisaammaksi. Tässä Einhornin  neuvoja siitä viisauden saavuttamiseksi:
*opi muilta
*hanki itsellesi oppimestari (mentori)
*opi pyytämään neuvoa
*ole utelias (ei kuitenkaan ilkeämielisen juoruilun muodossa)
*valitse seura viisaasti
*uskalla puhua tärkeistä asioista
*opi kuuntelemaan
*kehitä empatiakykyäsi
*anna ja ota vastaan kritiikkiä
*meditoi ja mietiskele (esim. mindfulness)
*ole yksin
*ole "jouten"
*pyri itseymmärrykseen
*hellitä omasta egosta
*uudista ajatteluasi
*kyseenalaista mielipiteesi
*pohdi dilemmoja
*kriisit ja kärismykset voivat toimia teinä viisauteen
*harjoittele seurausten arvioimista
*uskalla tarttua haasteisiin
*kehity uuden tiedon avulla
*kehitä kokonaisnäkemystäsi

Tekniset tiedot:
Einhorn, Stefan: Aidosti viisas
Suomentaja: Iiro Kuuranne
ISBN: 978-951-1-24081-5
Otava 2010
Sidottu, 222 s.
Kirjastoluokka: 17.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...