torstai 11. marraskuuta 2010

Kirja-arvio: Että hän muistaisi saman

Että hän muistaisi saman on Elina Hirvosen esikoisromaani. Sain idean lukea teoksen luettuani ensin Hirvosen Afrikasta-kokoelmateoksen, joka kertoo hänen kokemuksistaan Sambiassa. Pidin Hirvosen kirjoitustyylistä, joten halusin tutustua hänen tuotantoonsa laajemmin.

Että hän muistaisi saman-kirjan mielenmaisema on hyvin erilainen edellä mainittuun Afrikasta-teokseen verrattuna: tapahtumapaikkana on Helsinki ja päähenkilönä nuori nainen Anna. Anna saa puhelinsoiton äidiltään, joka toivoo, että tämä kävisi tapaamassa veljeään Joonaa mielisairaalassa. Jokin pidättelee Annaa menemästä: hän vetoaa työkiireisiinsä ja valmistautuu henkisesti veljensä tapaamiseen viettämällä päivän kahvilassa. Samalla Annan mieleen alkaa palata muistoja perheen menneisyydestä, hänen lapsuudestaan, jota hän ei haluaisi muistaa. Kipeät muistot eivät jätä häntä rauhaan: turvallista syliä edustanut pappi-isä muuttui ristiriitaiseksi hahmoksi ja molempien lasten, Annan ja Joonan, lapsuus oli turvatonta, myöhemmin myös päihteiden sekoittamaa aikaa. Samalla Anna käy mielessään läpi myös Yhdysvalloista Suomeen muuttaneen poikaystävänsä menneisyyttä: sodassa traumoja saanut isä muuttui tuntemattomaksi henkilöksi, joka ei ollut enää entisellään. Molempien lapsuudesta löytyy kipeitä kohtia, joiden käsittely tuottaa tuskaa.

Että hän muistaisi saman on ensimmäinen lukemani yhdenpäivänromaani. Siinä on syvyyttä ja tiivis tunnelma. Pidän Hirvosen tyylistä koota teoksensa eri muistoista ja takaumista niin, että rakenne pysyy mielenkiintoisena. Tämän kirjan voisi lukea yhdeltä istumalta, jos vain löytää sopivan hetken.

Hirvonen, Elina: Että hän muistaisi saman
ISBN: 952-5524-16-7
Avain 2005
Sidottu, 158 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...