tiistai 9. marraskuuta 2010

Kirja-arvio: Islamin siimeksessä

Isabelle Eberhardt (1877-1904) oli venäläis-itävaltalaista syntyperää oleva, elinaikansa mittapuun mukaan korkeasti kouluttautunut ja sivistynyt nuori nainen, joka kiinnostui islamista ja kääntyi muslimiksi ollessaan parikymmenvuotias. Hän oli androgyyni, sukupuoleton hahmo, joka etsi omaa identiteettiään matkailemalla eri maissa ja pukeutumalla miesten vaatteisiin päästäkseen paikkoihin, jotka olivat naisilta kiellettyjä. Ylipätään hänen elämäntapansa oli varsin epäsovinnainen ja kirjoitusten pohjalta vaikuttaa, että hän kääntyi muslimiksi enimmäkseen muodon vuoksi: se oli käytännöllinen tapa päästä lähemmäksi Eberhardtin kiinnostuksen kohteita.

Erityisesti islamilaiset maat ja mittaamattoman laaja, Marokon reunamailla sijaitseva autiomaa olivat hänen mieleensä: Eberhardtin viimeiseksi kirjalliseksi tuotokseksi jäänyt Islamin siimeksessä-teoksen käsikirjoitus (kirja koottiin valmiiksi hänen kuolemansa jälkeen) sisältää lyhyitä kirjoitelmia hänen matkaltaan autiomaassa marokkolaisten heimojen keskuudessa. Kirjoitelmat ovat enimmäkseen lyhyitä tuokiokuvauksia, joissa osassa on antropologisella tarkkuudella kuvattu paikallisten ihmisten ulkonäköä ja ominaisuuksia. Matkan (ja kirjan) edetessä kirjoitelmat muuttuvat yhä enemmän Eberhardtin omaa sisinsä kuvaavaksi: Hän tuntee olevansa kotonaan aavikolla, kaukana kaupungeista ja niiden luotaantyöntävältä elämäntavalta; hänen entiset lihalliset halunsa ovat muuttuneet taivaan eri sävyjen ja auringonlaskun ihailuksi ja hänen uusi kotinsa on suufilaisten mietiskelykeskus. Eberhardt oleili Marokon aavikolla siihen aikaan, kun useat Afrikan maat olivat vielä siirtomaina. Hän ennustaakin kirjoituksissaan, ettei siirtomaahallinnolla ole pitkää tulevaisuutta. Eberhardt kuoli kuumeen heikentämänä ollessaan vasta 27-vuotias.

Olin kuvitellut, että 1900-luvun alusta peräisin alusta peräisin olevat kirjoitukset olisivat kieliasultaan hankalampilukuisia. Kirjassa on kuitenkin vain muutama kohta, josta sanavalintojen perusteella huomaa tekstien olevan vanhempaa perua (yksi sanoista on seslonki). Islamin siimeksessä-kirja on tiettävästi marokkolaisten ja pohjoisafrikkalaisten historiantutkijoiden keskuudessa arvostettu teos, sillä se sisältää kuvauksia heidän elävästä historiastaan autenttisessa muodossa tallennettuna. Mielestäni kirjan parasta antia ovatkin sen erilaiset tilanne- ja kansojen kuvaukset, jotka maalaavat kuvaa 1900-luvun alun pohjoisafrikkalaisten muslimien elämästä.

Tekniset tiedot:
Eberhardt, Isabelle: Islamin siimeksessä
Suomentaja: Marja Haapio
ISBN: 978-952-5534-57-3
Basam Books 2007
Nidottu, 205 s.
Kirjastoluokka: 48.21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...