maanantai 22. marraskuuta 2010

Kirja-arvio: Jaguaarin voima. Vuosi Aamazonian sademetsässä

Norjalainen Anders C. Krogh on ollut koko ikänsä kiinnostunut luonnonkansoista ja sademetsistä. 23-vuotiaana hän toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja osti pelkän menolipun Peruun. Siellä hän matkasi hyvin vähäisin matkatavaroin kissakansana tunnetun matses-kansan pariin tarkoituksenaan elää heidän keskuudessaan. Kansa otti hänet hyvin vastaan, Krogh oppi paikallista kieltä sekä metsästys- ja keräilymenetelmiä. Hänen unelmanaan oli myös tavata pitkähiuksisina tunnettu Amazonian kansa, jolla ei ole tunnettuja yhteyksiä ulkomaailman kanssa ja joka on siis yksi harvoista jäljellä olevista täysin eristyneistä kansoista.

Jaguaarin voima on kunnianosoitus luonnonkansoja ja eristyksissä eläviä heimoja kohtaan. Kirjasta suorastaan huokuu Kroghin rakkaus ja kunnioitus sademetsiä ja niiden alkuperäisiä asukkaita kohtaan. Pitkähiuksisten kansaa etsiessään Krogh oivaltaa yhtäkkiä tärkeän asian: koska pitkähiuksiset haluavat vapaaehtoisesti ja tarkoituksella elää eristynyttä elämää, hän tulee kunnioittaa heidän päätöstään ja elämäntapaansa. Niinpä hän lopettaa kansan etsimisen, mutta samalla hän törmää muihin sademetsien kansojen perinteistä elämäntapaa uhkaaviin ilmiöihin: lähetyssaarnaajiin, salametsureihin, kullankaivajiin ja huumebisnekseen. Krogh ymmärtää, että vaikka hän haluaisi jäädä asumaan matses-kansan pariin loppuelämäkseen, hän voi parhaiten auttaa kansaa toimimalla Norjasta käsin sademetsien suojelun puolesta. Kirjan lopussa onkin erillinen liite, jossa kerrotaan tarkemmin sademetsiä ja niissä eläviä kansoja uhkaavista vaaroista sekä siitä, mitä me länsimaiset ihmiset voimme tehdä, jotta emme omalta osaltamme olisi lisäämässä ongelmia. Jaguaarin voima onkin puolustuspuhe sademetsien ja niissa elävien kansojen puolesta Kroghilta, joka päätti Amazonian-vuotensa jälkeen omistaa elämänsä niiden auttamiseksi. Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä teos.

Tekniset tiedot:
Krogh, Anders C.: Jaguaarin voima. Vuosi Amazonian sademetsässä
Suomentaja: Sanna Manninen
ISBN: 978-952-5635-77-5
Bazar Kustannus 2009
Sidottu, 367 s.
Kirjastoluokka: 48.383

3 kommenttia:

  1. Ihana kirja, luin sen alusta melkein loppuun juuri tänään, ja oli myös hauskaa että lisätiedon etsiminen siitä johdatti minut kiinnostavaan blogiisi :-) Uskonnot ja uskovaiset ihmiset kiinnostavat. Palaan varmasti takaisin tutustumaan tarkemmin!

    VastaaPoista
  2. Rouva K, tervetuloa! Mukava lukea, että nappasit tavallaan "kaksi kärpästä yhdellä iskulla", kun löysit tänne. Olen itse suuri kirjojen ystävä, joten ehkäpä löydät sivuni kautta myös kiinnostavaa luettavaa muiden asioidn lisäksi.

    VastaaPoista
  3. Olen nyt lueskellut sieltä täältä :-) Ymmärrän oikein hyvin kun esittelysivullasi kerrot että on usein vaikea vetää rajaa uskonnollisen kirjan ja tavallisen kirjan väliin. Kun on uskossa, kaikki linkittyy kaikkeen ja mikä hyvänsä kirja herättää hengellisiäkin ajatuksia tai auttaa ymmärtämään jotakin uudelta kantilta. Ja Jumalan luomassa maailmassa se onkin luonnollista :-) Toki on sellaisiakin kirjoja joista tulee vain kurja olla, aivan kuin olisi syönyt saastaa, mutta niitä ei tarvitsekaan lukea.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...