perjantai 26. marraskuuta 2010

Kirja-arvio: Uskolla alistetut. Matkalla eheyteen

Marianne Jansson ja Riitta Lemmetyinen viettivät 19 vuotta saksalaisessa Evankelisten Mariasisarten luostarissa. He kirjoittivat yhdessä kokemuksistaan aikaisemmin ilmestyneessä teoksessaan Kun luostarin muurit murtuvat. Uskolla alistetut - matkalle eheyteen on jatkoa tälle paljon huomiota ja suosiota saaneelle teokselle, joka paljastaa asioita luostarin suljettujen muurien takaa.

Sanalla sanoen voisi sanoa, että Jansson ja Lemmetyinen ovat olleet uskonnon uhreja: luostarin elämästä paljastui pala palalta yhä enemmän muulta maailmalta suljetun uskonnollisen yhteisön lahkomaisia piirteitä. Kirjan mukaan luostarin sisarten kesken kommunikaatio oli tarkkaan määrättyä ja rajattua, julkinen nöyryyttäminen kuului jokaviikkoiseen ohjelmaan, hengellinen väkivalta ja suoranainen kiusaaminen tulivat tutuiksi. Jokaisen sisaren tuli pyrkiä täydellisyyteen, vaikka kristinuskon oppien mukaan kelpaamme Jumalalle keskeneräisinä. Luostarin johtohenkilöt olivat valtaan sairastuneita ja pitivät itseään profeetan asemassa. He pimittivät tietoa uusilta sisarilta; paikka luotettujen joukossa oli ansaittava, samoin anteeksiannon ja armon saamisen eteen oli tehtävä lujasti töitä. Kirjassa käsitellään  myös seksuaalista hyväksikäyttöä, joka ei ole hengellisissä piireissäkään tuntematon ilmiö. Kaiken kaikkiaan Uskolla alistetut on teos Janssonin ja Lemmetyisen matkasta takaisin eheiksi ihmisiksi, joilla saa olla oma tahto ja joille on paljon opettelemista heidän palatessaan arkielämään. Elämän parhaat vuodet kuluivat luostarissa, mutta samalla ne opettivat tärkeitä asioita elämästä, uskosta ja Jumala-suhteesta.

Uskolla alistetut  - matkalla eheyteen kertoo evankelisen luostarin sisällä tapahtuneesta hengellisestä väkivallasta. Kirjassa kuvattu lahkomainen käyttäytyminen ja sen epäterveet piirteet ovat kuitenkin jotakin, jota on tavattavissa todennäköisesti myös muissa uskontokunnissa. Siksi pidän kirjaa hyvänä näkökulmana siihen, missä kulkee terveen ja epäterveen hengellisyyden ja Jumala-suhteen raja ja kuinka johtavassa asemassa olevat uskonnolliset henkilöt voivat käyttää valtaansa väärin. Kirja on uskomaton tosikertomus kahden suomalaisen naisen selviytymisestä ahtaan uskonnollisen yhteisön puristuksesta takaisin normaalielämään.

Tekniset tiedot:
Jansson, Marianne ja Riitta Lemmetyinen: Uskolla alistetut. Matkalla eheyteen
ISBN: 951-607-293-3
Kirjapaja 2006
Sidottu, 213 s.
Kirjastoluokka: 99.12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...