maanantai 13. joulukuuta 2010

Kirja-arvio: Fundamentalisti vastoin tahtoaan

Fundamentalisti vastoin tahtoaan on tarina pakistanilaisesta Changez-nimisestä nuoresta miehestä, joka saa lahjakkuutensa ansiosta opiskelustipendin Yhdysvaltoihin. Siellä hän saa hyvän koulutuksen ja hyväpalkkaisen työpaikan yrityskonsulttina. Hän tapaa nuoren naisen, Erican, jonka kanssa hän solmii suhteen. Yhdysvaltain sallivassa ilmapiirissä kaikki tuntuu olevan mahdollista - elämä soljuu omia uomiaan ja nuoret viettävät varsin huoletonta elämää.

Syyskuun 11. päivän iskut vuonna 2001 muuttavat kaiken. Changez on samanaikaisesti työmatkalla ulkomailla ja joutuu Yhdysvaltoihin palatessaan pitkien kuulustelujen kohteeksi. Koko maan ilmapiiri on muuttunut ja varsinkin Changezin kasvattama parta saa osakseen ylimääräistä huomiota. Hän menettää otteensa työhönsä ja samaan aikaan Erica joutuu psykiatriseen hoitoon. Hän alkaa elää menneisyydessä kuvitellen kuolleen poikaystävänsä olevan vielä elossa. Changez palaa sodan uhkaamaan kotimaahansa auttamaan perhenejäseniään, mutta ei tunne olevansa kotonaan sielläkään.

Teos on kirjoitettu Changezin näkökulmasta siten, että hän kertoo elämäntarinansa sattumalta lahorelaisessa kahvilassa kohtaamalleen yhdysvaltalaiselle ohikulkijalle. Koko tarina mahtuu yhteen päivään. Kirjaa on ylitetty menestysteokseksi, mutta mielestäni kertomus jäi aika ohueksi ja pinnalliseksi. Kirjan nimi antaa olettaa melko dramaattisiakin tapahtumia, mutta vaikka niitä olisi ollutkin, ne on kuvattu varsin laimeasti. Syvällisempi tapahtumien kuvailu olisi voinut tuoda teokseen lisää mielenkiintoa, sillä itse aiheessa on aineksia kiinnostavaankin kertomukseen.

Tekniset tiedot:
Hamid, Moshin: Fundamentalisti vastoin tahtoaan
Suomentaja: Tero Valkonen
ISBN: 978-951-31-3771-7
Tammi 2007
Sidottu, 149 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...