sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Kirja-arvio: Gangesin tytär. Erään adoption tarina

Gangesin tytär on oikeastaan kaksi teosta yhdessä: kirjan alkuosa muodostaa ensiksi ilmestyneen teoksen Gangesin tytär, kun taas loppuosa on nimeltään Kuun kaksi puolta. Teokset yhdessä kertovat Asha Miron tarinan hänen kahdesta matkastaan synnyinjuurilleen biologisen perheen ja lapsuuden elinympäristön luokse. Miro ehti asua kuusi ensimmäistä elinvuottaan intialaisessa orpokodissa, kunnes hänet adoptoitiin barcelonalaiseen perheeseen. 27-vuotiaan hän saa mahdollisuuden osallistua työleirille, joka pidetään hänen synnyinseudullaan Intiassa. Samalla kuukauden pituisella matkalla hän käy orpokodissa kyselemässä nunnilta lapsuudestaan koettaen saada puuttuvat palaset kohdalleen ja vastauksen vuosia vaivanneisiin kysymyksiinsä. Toisella, muutamaa vuotta myöhemmin toteutuneella Intian-matkallaan Miro pääsee vielä tätäkin syvemmälle: hän saa tietää biologisen sisaruksensa olevan elossa ja matkustaa tapaamaan tämän perhettä. Tapaaminen on ikimuistoinen molemmille sisaruksille ja heidän perheenjäsenilleen.

Gangesin tytär on kertomus ennen kaikkea adoptoidun lapsen palavasta halusta tuntea juurensa ja alkuperänsä, joka ei jätä häntä rauhaan aikuisiälläkään. Se kertoo Miron tuntemuksista matkalla maahan, joka on hänelle ennestään tuttu käytännössä vain televisiodokumenttien kautta. Miro kuvailee rehellisesti ajatuksiaan ja ensivaikutelmiaan Intiasta, joka tuntuu hänelle niin vieraalta, ettei hän pysty kuvittelemaan itseään asumassa siellä. Kulttuuri ja yhteiskunnalliset olot ovat kovin erilaiset Espanjaan verrattuna, ruoka tuntuu tuliselta vielä viikkojen jälkeen. Ristiriitaa lisää se, että Miro näkee omat kasvonpiirteensä siskonsa lapsien kasvoissa. Kaikki olisi aivan toisin, jos häntä ei olisi adoptoitu... Lopulta vastaukset antavat hänelle mielenrauhan.

Kirja sopii mainiosti adoptiota harkitseville henkilöille ja toisaalta myös adoptoiduille henkilöille jäsentämään heidän ajatuksiaan asiaan liittyen. Itseäni viehätti kirjassa sen rehellisyys ja Miron uskallus palata juurilleen vastauksien saamiseksi. Samalla kirja antaa kuvan intialaisesta yhteiskunnasta yksittäisen elämäntarinan kautta.

Tekniset tiedot:
Miro, Asha: Gangesin tytär. Erään adoption tarina
Suomentaja: Sari Selander
ISBN: 952-471-509-0
Like Kustannus 2005
Sidottu, 238 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...