tiistai 21. joulukuuta 2010

Kirja-arvio: Imaamin tyttären raju pako vapauteen

Imaamin tyttären raju pako vapauteen on uskomaton tarina pohjoisenglantilaisessa lähiössä asuvasta pakistanilaismuslimien yhteisöstä ja erityisesti Shahin perheestä. Perheen isä toimii yhteisönsä imaamina ja halveksii koko sydämestään valkoihoisia eurooppalaisia ja amerikkalaisia, mutta ottaa mielihyvin vastaan kaiken heiltä saamansa sosiaaliavun. Perheen äiti huolehtii kotiasioiden hoitamisesta, kunnes tyttäret ovat tarpeeksi vanhoja auttamaan häntä. Perheen pojilla puolestaan on suhteellisen suuri vapaus viettää vapaata lapsuutta ja nuoruutta yhteisön muiden nuorten kanssa. Yhteisössä kaikki tietävät toistensa asiat ja pitävät yllä vahvaa sosiaalista kontrollia moraalinormien noudattamisen varmistamiseksi.

Teoksen päähenkilö on Hannan, perheen vanhin tytär. Hannanin isä ei jätä epäselväksi, että hän on epätoivottu hylkiö, saastainen ja kelvoton ja menossa suoraa tietä Helvettiin. Kuin vahvistaakseen sanojensa vaikutusta hän pahoinpitelee ja käyttää Hannania säännöllisesti seksuaalisesti hyväkseen kymmenen vuoden ajan, aina siihen saakka kun tämä on 16-vuotias. Silloin Hannan sattumalta kuulee isänsä puhelinkeskustelusta, että hänet aiotaan naittaa Pakistanissa asuvalle serkulleen. Epätoivoinen Hannan päättää paeta ja löytää turvapaikan englantilaisen opettajansa kotoa. Siellä hän tutustuu myös kristinuskoon ja ihastuu seurakuntaelämään niin, että päättää kääntyä kristityksi. Uskosta luopumisen seurauksena hän on hengenvaarassa, joten lopulliseksi vaihtoehdoksi jää muuttaa kokonaan muualle ja jättää synnyinperhe kokonaan taakse. Vasta toisella puolella maata Hannanin on mahdollista aloittaa paranemisprosessi lapsuuden ja nuoruuden traumojen käsittelemiseksi.

Imaamin tyttären raju pako vapauteen on mielestäni hyvä muistutus siitä, kuinka liian kirjaimellisesti tulkittu uskonto yhdistettynä perusteettomiin ennakkoluuloihin, suoranaiseen rotuvihaan ja vanhoillisuuteen voi kääntyä itseään vastaan. Hannan lukee ensimmäistä kertaa Koraanin englanniksi vasta aikuisiällä ja huomaa, että hänen isänsä on ollut monissa väitteissään väärässä - että hänen isänsä on oppinut Koraanin ja islamin opetukset suullisen perinteen kautta, jolloin islamin todellinen sanoma on vääristynyt. Monet pakistanilaisiin heimoperinteisiin liittyvät käytännöt on perusteltu islamin opeilla. Näillä vääristyneillä opeillaan Hannanin isä nosti itsensä kaikkivoivaksi yhteisönsä tukipilariksi, jonka sana merkitsi kaikkein eniten, olipa se kuinka epäpätevä tahansa. Kirjan väitetään olevan tositapahtumiin perustuva, mutta vaikka näin ei olisikaan, on se kuitenkin ajatuksia herättävä varsinkin uskonnon oikean tulkinnan osalta.

Tekniset tiedot:
Shah, Hannah: Imaamin tyttären raju pako vapauteen
Suomentaja: Hannu Rossi
ISBN: 978-951-585-235-9
Kuva ja sana 2010
Nidottu, 239 s.
Kirjastoluokka: 99.1

3 kommenttia:

 1. Kertomassasi on kuvattu juuri se ,mita seuraa,kun İslamin oppeja ei ole opittu lukemalla,vaan "kuulopuheista",jotka lahes aina sişsaltavat vaaria oppejas yli puolet.Nain on myös Turkissa seuduilla,missa on viela luku-ja kirjoitustaidottomuutta.
  Tallaiset perinteet sitten jaavat hyvin tiukasti elamaan,ja muutos tapahtuu hitaasti.
  Naista esimerkeista on maailmallakin syntynyt paljon ennakkoluuloa ja vaaria kasityksia İslamia kohtaan.

  VastaaPoista
 2. Rauhaa Sateenkaari,
  en oikein löydä lisättävää kommenttiisi, sillä se kuvaa juuri omiakin tuntojani. Tätä kirjaa lukiessa pisti usein vihaksi se, kuinka oppimaton imaami voi saada koko yhteisön vääristyneiden ajatusmallien taakse ja samalla muslimien itsensäkin keskuudessa on tietämättömyyttä siitä, mitä islam oikeasti pitää sisällään.

  VastaaPoista
 3. Tämä oli surullinen kirja juurikin noista teidän molempien mainitsemistanne syistä. Itseäni kirjassa ärsytti hivenen sen kristillinen ote (etenkin lopussa), kun ihana ja ihmeellinen kristinusko tuo pelastuksen menneisyydestä. Mutta toisaalta, siihen kai olisi pitänyt osata varautua, kun kirjan kustantaja taitaa olla kristillinen kustantamo.

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...