tiistai 14. joulukuuta 2010

Kirja-arvio: Jeninin aamut


Olen lukenut Palestiinaan liittyen kirjallisuutta ja muutakin materiaalia hävettävän vähän. Useita vuosikymmeniä kestänyt konflikti on saanut niin monimutkaisia ulottuvuuksia, että sen hallitseminen on tuntunut haasteelliselta tehtävältä. Niinpä olin positiivisesti yllättynyt, kun huomasin kirjan Jeninin aamut ilmestyneen luettavaksi. Kirja kertoo al-Hijan perheen kautta Israelin valtion perustamisesta, palestiinalaisten karkotuksesta omilta mailtaan pakolaisleireille sekä siitä, kuinka tällaisissa äärimmäisissä olosuhteissa on mahdollista selviytyä. Teos kattaa al-Hijan perheen neljä sukupolvea ulottuen 1940-luvulta aina 2000-luvulle saakka.

Kirjan päähenkilöksi nousee Amal, Dalian ja Hasanin tytär. Perhe karkotettiin Ein Hodin maalta, joka oli toiminut heidän kotinaan vuosisatojen ajan. Jeninin pakolaisleirin välikaikaiseksi tarkoitettu maja muuttuu vähitellen pysyväksi asunnoksi ja suvun miehet kutsutaan puolustamaan maataan israelilaisia vastaan. Dalia suree sylilapsena kadonneen poikansa Ismailin kohtaloa ja lopulta orvoksi jäänyt Amal lähetetään Jerusalemin tyttökouluun. Sieltä hän matkustaa stipendin turvin opiskelemaan Yhdysvaltoihin, mutta ei yrityksistä huolimatta pysty unohtamaan menneisyyttään ja perhettään kotimaassaan. Hän palaa Jeniniin mennäkseen naimisiin ja huomatakseen, etteivät vuodet ole muuttaneet tilannetta yhtään sen turvallisemmaksi tai rauhallisemmaksi. Lopulta tilanne käy niin vaaralliseksi, että Amalin ainoaksi vaihtoehdoksi jää palata Yhdysvaltoihin. Valitettavasti lopuille perheenjäsenille muutto Yhdysvaltoihin ei ehdi toteutua ennen lopullista kohtaloa. Amalille Yhdysvallat on turvallinen paikka, mutta se ei pysty korvaamaan kotia. Viimeiselle matkalleen Jeniniin hän lähtee tyttärensä kanssa ja ehtii vielä tavata rakkaita ihmisiä, mukaan lukien kuolleeksi luullun veljensä, joka osoittautuu juutalaisten kasvattamaksi ja tuntee nimen David.

Jeninin aamut antaa hyvin inhimillisen kuvan palestiinalaisista ja toisaalta lohduttoman olon siitä, että vuosikymmenten jälkeenkin tilanne Israelin palestiinalaisalueilla jatkuu hyvin vaikeana. Kirjan henkilöt ovat kuviteltuja, mutta tapahtumat pitkälti totta, joten kirjaan pystyy samastumaan hyvin. Vastaavanlaisia ihmiskohtaloita on varmasti olemassa myös tosielämässä ja heidän osakseen toivoo parempia oloja. Jeninin aamut on yksi niistä kirjoista, jotka voisin ostaa myös omaan kirjahyllyyni. Se on hienosti ja kaunistelemattomasti kirjoitettu teos harvoin kaunokirjallisuudessa käsitellystä aiheesta, joka koskee suurta määrää ihmisiä.

Tekniset tiedot:
Abulhawa, Susan: Jeninin aamut
Suomentaja: Pauliina Klemola
ISBN: 978-952-01-0383-5
Like Kustannus 2010
Sidottu, 351 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...