torstai 2. joulukuuta 2010

Kirja-arvio: Naiset eivät syö retiisejä

Naiset eivät syö retiisejä on Maija Asunta-Johnstonin kolmas kirja, jossa hän kertoo elämästään aivan Itävallan rajalla sijaitsevan unkarilaiskylän, Varbalogin, talonomistajana. Olen aikaisemmin arvioinut blogissani hänen ensimmäisen teoksensa Punapukuisen naisen talo; sen sijaan kirjailijan ilmestymisjärjestyksessään toinen teos, Onnellisen naisen vuosi, on minulla vielä lukematta.

Kirjoittaessaan tätä teosta Asunta-Johnston on jäänyt jo eläkkeelle kansainvälisen järjestön virastaan, joten hänellä on aikaisempaa enemmän aikaa hoitaa laajaa puutarhaansa ja miettiä maailmanmenoa Varbalogin talossaan. Elämä Unkarissa on vakiintunut vuosien varrella tiettyihin uomiinsa eikä kirjassa ole ensimmäisen teoksen tapaan niin paljon itävaltalaisen ja suomalaisen elämänmenon vertailua unkarilaiseen vastaavaan. Sen sijaan kirjassa riittää päiväkirjamerkintöjä hauskoista arjen sattumuksista ja mielenkiintoisista, syvällisistäkin pohdiskeluista yksin ollessa ja taloon vierailemaan tulleiden ihmisten kanssa. Asunta-Johnstonilla riittääkin tavalliseen tapaan kyläilijöitä tutuista ja naapureista, sillä Unkarin EU-jäsenyyden seurauksena yhä useampi ulkomaalainen on ihastunut Varbalogin kylään ja päättänyt ostaa sieltä itselleen kakkosasunnon.

Naiset eivät syö retiisejä on Asunta-Johnstonin ensimmäisen kirjan tapaan päiväkirjamuotoon kirjoitettu ja tyyliltään konstailematon. Se kertoo keski-iän ylittäneen naisen elämästä, joka osaa nauttia ja olla onnellinen pienistä ja arkisista asioista. Asunta-jOhnstonin aherrusta puutarhassaan on ilo seurata, sillä se on usein samaan aikaan syvällisiä ajatuksia herättävää puuhaa.

Tekniset tiedot:
Asunta- Johnston, Maija: Naiset eivät syö retiisejä
ISBN: 951-0-29662-7
WSOY 2003
Sidottu, 247 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...