maanantai 6. joulukuuta 2010

Kirja-arvio: Olipa kerran Saudi-Arabia

Olipa kerran Saudi-Arabia kertoo Kervisen perheen elämästä 1980-luvun Saudi-Arabiassa. Perheen mies Jarmo on saanut töitä Riyadhissa toimivan suomalaisyrityksen insinöörinä ja perheen vaimo Heljä ja poika Ville seuraavat mukana Hiekan Valtakuntaan. Vanhin poika Joonas on jo niin vanha, ettei hänelle heltiä viisumia samaan tapaan kun muille perheenjäsenille. Kirja kertoo perheen elämästä Saudeissa kotirouvan elämää viettävän Heljä-vaimon näkökulmasta aina perheen maahan saapumisesta kotiinpaluuseen asti.

Kieltämättä kirjan esittelyteksti ei ole kovin lupaava. Takakannessa kerrotaan lähinnä kaikista niistä kielloista, jotka ulkomaalaiset ja paikalliset naiset kohtaavat arkielämässään Saudi-Arabiassa. Toisaalta Heljä Kervinen perheineen oli päättänyt sopeutua parhaansa mukaan. Kirjassaan Kervinen kertoo monipuolisesti elämästä ulkomaalaisena tässä hänelle ennestään tuntemattomassa maassa. Hän aloittaa teoksen Saudi-Arabian perustietojen kertomisella (voisi välillä luulla, että kyseessä on ennemminkin tietoteos kuin muistelmat) ja ihmettelee paikallista kotielämää, työkulttuuria ja naisten asemaa. Hän tekee havaintoja (koti)eläinten kohtelusta, autoista, ostoksilla käynnistä, avioliitosta ja perhe-elämästä, ulkomaalaisten asemasta, huvittelumahdollisuuksista ja ajanviettotavoista. Kervisillä on myös mahdollisuuksia matkustaa maan eri osissa ja ulkomaillakin suomalaista muhkeamman palkkapussin vuoksi. Saudi-Arabiassa oli ainakin 1980-luvulla suuri rakennusbuumi, jonka seurauksena maahan palkattiin paljon ulkomaalaista työvoimaa suunnittelemaan ja toteuttamaan suuria rakennushankkeita. Se mahdollisti ainutlaatuisten kokemusten hankkimisen.

1980-luvun elämästä Saudi-Arabiassa kertoo myös Henri Broms kirjassaan Saudisamppanjaa - suomalaisena islamin maailmassa, jonka olen arvioinut aikaisemmin blogissani. Bromsin kirjaan verrattuna nyt arvioitavana oleva teos on huomattavasti kattavampi ja useampia elämänaloja sisältävä. Broms on myös Kervisten tuttu, sillä he ovat Riyadhissa samaan aikaan. Ulkomaalaisten yhteydet toisiinsa toivatkin vaihtelua arkeen, sillä se helpottai erilaisten tapahtumien järjestelyä. Toisaalta usein Kervinen kertoo helpottavalta jo sen, että saa vaihtaa toisten ulkomaalaisten kanssa kokemuksia saudiarjesta. Ulkomaalaisilla oli myös tiettyjä poikkeuksia paikalliseen väestöön nähden: heidän erillisillä asuinalueillaan oli esimerkiksi myös naisille sallittuja uima-altaita eikä pukeutumisen kanssa ollut niin tarkkaa kuin muurien ulkopuolella.

Olipa kerran Saudi-Arabia kertoo elämästä muslimimaassa ulkomaalaisen kristityn näkökulmasta. Se näkyy vääjäämättä myös tekstissä; Kerviselle vaikuttaa olevan vaikeaa varsinkin aluksi tottua siihen, ettei oman kodin seinien ulkopuolella voi pukeutua niin paljastavasti kuin mihin on kotimaassa tottunut tai ettei kaduilla voi liikkua ilman perheeseen kuuluvaa miespuolista saattajaa tai ettei hänellä ole asiaa auton ratin taakse. Joissakin kohti kirjassa on mielestäni liikaakin perusteltu asioita islamin säätäminä, vaikka kyseessä voivat olla myös paikalliset tavat ja hyvin kirjaimellinen islamin tulkinta. Kerviset tekevät kuitenkin parhaansa kunnioittaakseen paikallisen väestön elämää ja maan tapoja, mikä sai minut lukemaan kirjan loppuun asti.

Tekniset tiedot:
Kervinen, Heljä: Olipa kerran Saudi-Arabia
ISBN: 978-952-9232-90-1
Oy Coordinator Ab 2008
Nidottu, 304 s.
Kirjastoluokka: 48.11

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...