keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Kirja-arvio: Siilin eleganssi

Siilin eleganssi-kirjan tapahtumat sijoittuvat pariisilaiseen hienostokerrostaloon. Renée Michel toimii talon ovenvartijarouvana ja on luonteeltaan juro ja päällisin puolin katsottuna sivistymättömän oloinen. Leskirouva Michel antaa käyttäytymisellään ja pyylevällä olemuksellaan ymmärtää olevansa tuiki tavallinen työväenluokkaan kuuluva tyhmänpuoleinen ovenvartija, mutta pinnan alta paljastuu jotain aivan muuta: lukenut ja kulttuurisesti sivistynyt älykkö, joka tutkii kriittisillä silmillään talon asukkaiden koppavuutta ja keinotekoista hienostuneisuutta.

Useita kerroksia rouva Michelin yläpuolella asuu 12-vuotias Pamela Josse, omissa oloissaan ja ajatuksissaan viihtyvä pohdiskelija, jota ahdistaa ajatus tulevaisuudessa odottavasta tyhjänpäiväisestä ja pinnallisesta, porvariluokkaan kuuluvasta elämästä. Hän päättää tehdä itsemurhan 13-vuotissyntymäpäivänään.

Eräänä päivänä taloon muuttaa japanilainen Kakuro Ozu, joka näkee heti rouva Michelin ulkokuoren taakse. Ensimmäistä kertaa elämässään rouva Michel tuntee löytäneensä ihmisen, jonka kanssa ajatukset kulkevat yhtä rataa ja jonka kanssa ei tarvitse teeskennellä tai tuntea alemmuudentunnetta. Siilin piikkien alta paljastuu vähitellen intohimoinen kulttuurinharrastaja, jonka ei tarvitse peitellä lukeneisuuttaan. Samalla Pamela Jossenkin elämä saa yllättävän käänteen, kun hän löytää asuintalostaan kanssaan samalla tavalla ajattelevan, uudistuneen ovenvartijarouvan.

Siilin eleganssi kertoo piilossa piilevästä kauneudesta, siitä ettei ulkokuori aina kerro kaikkea. Oikeassa seurassa parhaat ominaisuudet voivat suorastaan puhjeta kukkaan ja elämä löytää uudenlaisen merkityksen. Kirjan tarina on hieno ja joissakin kohdissa filosofinen pohdinta etenee niin korkeita uria, että sitä on jo hieman vaikea seurata. Siilin eleganssi ei yllä suosikkikirjojeni joukkoon, mutta on silti lukemisen arvoinen.

Tekniset tiedot:
Barbery, Muriel: Siilin eleganssi
Suomentaja: Anna-Maija Viitanen
ISBN: 978-951-20-7888-2
Gummerus 2010
Nidottu, 374 s.
Kirjastoluokka: 84.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...