torstai 23. joulukuuta 2010

Profeetta Jobin (rh) tarina

Arviot profeetta Jobin (rauha hänelle) alkuperästä vaihtelevat. Joidenkin oppineiden mukaan Job oli roomalainen. Hänen äitinsä oli profeetta Lootin (rauha hänelle) tytär ja kerrotaan että hänen isänsä oli niiden joukossa, jotka uskoivat profeetta Abrahamiin  tämän jouduttua heitetyksi tuleen mutta selviydyttyä siitä hengissä. Job kuului profeetta Abrahamin sukulinjaan ja hän oli yksi niistä profeetoista, joiden erityisesti mainitaan saaneen ilmestyksiä.

Me olemme totisesti antanut sinulle ilmestykset, samoinkuin annoimme Nooalle ja profeetoille hänen jälkeensä; samoin Me olemme antanut ilmestyksiä Aabrahamille, Ismaelille, lisakille, Jaakobille, Israelin sukukunnille, Jeesukselle, Jobille, Joonalle, Aaronille ja Salomolle; Daavidille olemme antanut Psalttarin. (4:163)

Profeetta Jobin vaimon nimestä ei ole oppineiden keskuudessa yksimielisyyttä. Yleisimmän mielipiteen mukaan hänen nimensä oli Leea. Koraani, historioitsijat ja muut lähteet kertovat Jobin olleen varakas mies, jolla oli kaikenlaista omaisuutta, kuten karjaa, lampaita ja palvelijoita. Hänellä oli myös useita lapsia ja laaja suku.

Profeetta Job menetti kaiken mitä omisti. Hänen vartaloonsa tuli monenlaisia sairauksia siinä määrin, että vain hänen sydämensä ja kielensä pysyivät terveinä. Niillä hän muisteli alituisesti Jumalaa. Hän pysyi kärsivällisenä ja muisti Jumalaa kaiken aikaa, niin yöllä kuin päivälläkin, niin aamulla kuin illallakin. Viimein Jobin sairaudet kestivät niin kauan, että jopa hänen ystävänsä ja sukulaisensa alkoivat vältellä häntä. Hänet heitettiin ulos kaupungistaan asumaan kehnoihin oloihin. Jobin vaimo oli ainoa henkilö, joka pysy hänen rinnallaan. Vaimo muisti kaikki ne hyvät ajat, jotka hän oli saanut viettää Jobin kanssa ja tunsi tätä kohtaan suurta myötätuntoa. Jobin hoitaminen otti hänen voimilleen ja kulutti hänen rahavaransa lähes loppuun. Hänen oli mentävä töihin pystyäkseen huolehtimaan miehestään. Jobin kerrotaan olevan ensimmäinen ihminen, joka sairasti isorokkoa.

Oppineilla on erilaisia mielipiteitä siitä, kuinka kauan koettelemukset vaivasivat Jobia. Joidenkin mielipiteiden mukaan hänen vaikea aikansa kesti kolme vuotta, joidenkin toisten mukaan seitsemän tai jopa 18 vuotta. Hänen sairauksiensa kerrotaan olleen niin vakavia, että iho putosi hänen päältään, jolloin Jobin vaimo levitti hänen vartalonsa suojaksi tuhkaa. Sairauden jatkuessa vaimo sanoi Jobille: "Voi Job, jos rukoilet Jumalaa, hän vapauttaa sinut tästä kärsimyksestä". Tähän Jobin kerrotaan vastanneen:" Olen elänyt seitsemänkymmentä vuotta terveenä, joten miksi en olisi kärsivällinen Jumalalle seuraavatkin seitsemänkymmentä vuotta?".

Vähitellen ihmiset alkoivat olla haluttomia palkkaamaan Jobin vaimoa töihin. He tiesivät, kenen vaimo hän oli ja pelkäsivät Jobin sairastamien sairauksien tarttuvan itseensä tai että he joutuisivat samanlaisten koettelemusten kohteeksi. Lopulta Jobin vaimo ei saanut enää ollenkaan töitä, vaan joutui myymään palmikkonsa ostaakseen niistä saamillaan rahoilla ruokaa itselleen ja miehelleen. Silloin Job rukoili Jumalaansa:


Muistettakoon myös Jobia, joka rukoili Herraansa: »Totisesti, onnettomuus on minua kohdannut, mutta Sinä olet kaikkein armollisin armonosoittajista.» (21:83)

Erään kerran Jumala puki Jobin Paratiisin asuun ja hän meni istumaan syrjään nurkkaan. Hänen vaimonsa tuli paikalle eikä tunnistanut häntä. Lopulta Job paljasti itsensä ja sen, että Jumala oli antanut hänelle hänen vartalonsa takaisin. Jumala palautti myös hänen varallisuutensa ja lapsensa ja kaikkea muuta kaksin verroin. Jumala lähetti hänen päälleen sateen, jossa oli kultaisia heinäsirkkoja ja jotka Job keräsi vaatteisiinsa. Hän otti parantavan kylvyn Jumalan osoittamassa vedessä, jonka Job sai esille polkaisemalla maata. Kaikki hänen sairautensa ja vaivansa paranivat ja hänestä tuli jälleen komea. Hänen lapsensa palasivat kuolleista; joidenkin oppineiden mukaan Jumala toi Jobille toisia ihmisiä jo kuolleiden sijaan ja yhdisti alkuperäisen perheen Tuonpuoleisessa.

Se mitä profeetta Jobille tapahtui, on muistutus ja opetus kaikille niille, jotka joutuvat terveyttään, omaisuuttaan tai perhettään kohtaavien koettelemusten kohteiksi. Jumala koetteli Jobia enemmän kuin muita ja siitä huolimatta hän pysyi pitkämielisenä ja uskoi, että Jumala pelastaisi hänet.

»Ota haltuusi jonkun verran maallista omaisuutta ja tyydy siihen halaamatta sitä, mikä pettää.» Me havaitsimme Jobin todella kelvolliseksi palvelijaksemme. Herkeämättä kääntyi hän rukoillen Meidän puoleemme. (38:44)

Jobin kerrotaan asuneen Rooman maaperällä seitsemänkymmentä vuotta koettelemustensa jälkeen ja saarnanneen sen asukkaille monoteismin uskontoa. Oppineiden mukaan hän oli kuollessaan 93- tai 95-vuotias.

Yllä olevat kohdat ovat peräisin kirjasta Stories of the Prophets, jonka on kirjoittanut Ibn Katheer. Kirjan tarinat ovat peräisin Koraanin lisäksi eri hadith-kokoelmista, erityisesti luotetuimpina pidetyistä Muslimin ja Bukharin kokoelmista. Kirjassa ei toki ole kaikkien profeettojen tarinoita - heitä on islamin mukaan historian kuluessa ollut yhteensä 124 000, rauha heille kaikille - vaan sellaisista, joista on tallennettu tietoja hadith-kokoelmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...