maanantai 10. tammikuuta 2011

Kirja-arvio: Kiinan yhteiskunta muutoksessa

Kiinan yhteiskunta muutoksessa on viitisen vuotta sitten ilmestynyt tietoteos, joka antaa työkaluja yhden maailman merkittävimmän talousalueen yhteiskunnallisen muutoksen ymmärtämiseen. Teos on koottu yhteistyönä usean eri Kiinan-tutkijan voimin ja sen kautta selviää, kuinka lyhyessä ajassa tapahtuneet muutokset ovat vaikuttaneet esimerkiksi kiinalaiseen yhteiskuntaan, talouselämään, politiikkaan, kansalaisyhteiskuntaan sekä kansalaisten arkeen ja perhe-elämään.

Kiina on ollut viime vuosina keskeisessä roolissa puhuttaessa maailmantaloudesta eikä vähiten siksi, että maa on ollut viimeiset kymmenen vuotta maailman merkittävimpien talousvaltioiden muodostaman G20:n jäsen. Avautuminen ulkomaailmalle on pakottanut Kiinan tiettyihin muutoksiin, joihin se ei olisi ehkä muuten ryhtynyt. Samalla kansalaisten välinen eriarvoisuus on kasvanut epätasaisen muuttoliikkeen, palkkaerojen suurenemisen ja entisestään heikon sosiaaliturvan heikentämisen myötä. Kiinan vähemmistöihin eli han-kiinalaisten ulkopuoliseen ryhmään kuuluvat kansalaiset ovat joutuneet paikoin kovankin sorron kohteiksi. Teoksesta selviää myös esimerkiksi ne tekijät, jotka ovat olleet Falun Gong-liikkeen kieltämisen taustalla.

Kiinan yhteiskunta muutoksessa on mielestäni oivallinen tietoteos lukijalle, joka kaipaa jonkinlaista yhteenvetoa Kiinan viime vuosien muutoksien ymmärtämiseen. Teos on kirjoitusasultaan melko tieteellinen ja sen lopussa on kattava lähdeluettelo ja lyhyt sanasto keskeisten termien selittämiseksi. Tämän kirjan voi lukea myös yleissivistyksen kartuttamiseksi.

Tekniset tiedot:
Asikainen, Raisa ja Juha Vuori (toim.): Kiinan yhteiskunta muutoksessa
ISBN: 951-662-944-X
Gaudeamus 2005
Nidottu, 295 s.
Kirjastoluokka: 32.18

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...