maanantai 3. tammikuuta 2011

Kirja-arvio: Vuorten valo

Eija Wager on Italiassa yli kolmekymmentä vuotta asunut toimittaja, joka päättää toteuttaa haaveensa ja ostaa maapalan Sveitsin ja Italian väliseltä vuoristoalueelta pienestä Molobbion kylästä. Hän on kirjoittanut elämästään Italiassa aikaisemmin teokset Tupaantuliaiset Italiassa (2002) ja Koirani haukkuu italiaksi (2003). Minulle ensimmäinen Wagerin teos on kuitenkin nyt arvosteltavana oleva Vuorten valo, joten hyppään mukaan Wagerin Italian-muistelmiin vähän kuin lennosta.

Elämä italialaisessa vuoristokylässä voi vaikuttaa päällisin puolin idylliseltä, mutta toisinaan tapahtuu kaikenlaista, joka saa koko arjen uuteen uskoon: talven tullen pakkanen jäädyttää suojaamattomat putket jättäen asukkaat ilman juoksevaa vettä, kun taas keväällä rankkasateet vievät kaiken irti lähtevän mukanaan ja tulviva vesi uhkaa peittää talot. Luonto on tärkeä tekijä maaseudun asukkaiden elämässä. Toinen Wagerin elämään suuresti vaikuttava tekijä on hänen eläinkatraansa: maatilalla asustaa esimerkiksi hevosia, koiria, kissoja ja kaneja. Niiden syntymät ja kuolemat vaikuttavat Wagerin itsensä lisäksi monien muidenkin eläinrakkaiden kyläläisten elämään.

Vuorten valo muistuttaa omalla tavallaan Maija Asunta-Johnstonin kirjoja hänen elämästään unkarilaisessa rajakylässä. Siinä missä Asunta-Jonhstonin elämää määrittävät jokaviikkoiset sukulais-, naapuruus- ja tuttavavierailut sekä ruoanlaitto, Wagerin kirjassa pääpainon saavat eläimet, luonto ja italialaisen elämänmenon tarkkailu. Kirjassa kerrotaan myös jonkin verran Molobbion kylän historiasta salakuljettajien turvapaikkana sekä siitä, mitä erilaisia juhlia ja tapahtumia on vuoristoalueella ollut tapana viettää. Esimerkiksi Wagerin perheenjäsenistä ei kirjassa kuitenkaan kerrota mitään, ja hän vaikuttaakin kaikkien italialaisten tuttujensa keskellä hieman yksinäiseltä. Kirjan lopussa Wager tunteekin jonkin elämänvaiheen päättyneen ja kaipaavansa uusiin maisemiin.

Tekniset tiedot:
Wager, Eija: Vuorten valo
ISBN: 951-0-31798-5
WSOY 2006
Sidottu, 305 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...