lauantai 26. helmikuuta 2011

Kirja-arvio: Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan

Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan on Madeleine Albrightin vuonna 2004 toteama lausahdus. Se kuvaa osuvasti naisten keskinäisen tuen merkitystä ja sopii hyvin nimeksi kirjalle, joka käsittelee naisten ja miesten välistä epätasa-arvoa. Kirjan kirjoittaneiden Liza Marklundin ja Lotta Snickaren esittämien tutkimustulosten mukaan tyttöjä ja poikia kohdellaan eri tavoin vauvaikäisestä lähtien. Päiväkodeissa ja kouluissa samansuuntainen kasvatustyö jatkuu: tyttöjä muokataan sopeutuviksi ja hiljaisiksi, kun taas pojille sopivia ominaisuuksia ovat riehakkuus ja äänekkyys. Työelämässä miesten ja naisten työtehtävät ja -nimikkeet poikkeavat toisistaan ja uralla etenemismahdollisuudet ovat erilaiset eri sukupuolille. Miehisessä maailmassa naisten on vaikeampi tulla nähdyiksi ja arvostetuiksi.

Kirjassa on esitelty tutkimustuloksia varsin suorasukaisella ja hauskalla tavalla. Kirjailijana ja toimittajana työskennellyt Marklund ja konsulttialalla toiminut Snickare kertovat myös runsaasti esimerkkejä omasta elämästään, vuosien varrella kertyneistä kokemuksista. Teoksessa on joitakin mustavalkokuvia, jotka tiivistävät länsimaiseen kulttuuriin juurtuneita käsityksiä miesten ja naisten rooleista. Teoksen loppuosassa on "miinanraivausopas" eli 16 kohdan listaus keinoista, joilla naiset voivat edetä työelämässä muuttamalla miehisiä toimintatapoja itselleen sopivammiksi.

Luin tämän kirjan ensimmäisen kerran joitakin vuosia sitten ja mieleeni jäi tuolloin sen terävä ja hauska kirjoitustyyli. Kirja antaa ajattelemisen aihetta ja uusia näkökulmia työelämässä mukana oleville naisille mutta myös kaltaiselleni lukijalle, joka ei ole uraohjus eikä sellaiseksi pyrkimässä.

Tekniset tiedot:
Marklund, Liza ja Lotta Snickare: Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan
Suomentaja: Sanna Manninen
ISBN: 951-120-640-0

Otava 2006
Sidottu, 160 s.
Kirjastoluokka: 32.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...