tiistai 22. helmikuuta 2011

Kirja-arvio: Lolita Teheranissa

Azar Nafisi on iranilainen englantilaisen kirjallisuuden professori. Vuonna 1995 hän joutui luopumaan työstään Teheranin yliopistossa, sillä hän kieltäytyi käyttämästä huivia. Menetettyään työnsä Nafisi päätti koota yhteen seitsemän lahjakkainta naisopiskelijaansa ja koota heistä lukupiirin, jossa käsiteltäisiin Iranissa virallisesti kiellettyjä romaaneja: Lolitaa, Jane Austenin ja Nabokovin teoksia ja muita länsimaisen kirjallisuuden klassikoita. Lukupiirin kokoontuessa kerta toisensa jälkeen piiriin kuuluvien naisten elämästä paljastuu yhä uusia piirteitä, tarinoita tummien kaapujen ja huntujen alta. Lukupiiristä muodostuu naisille tärkeä henkireikä arjen haasteista selviytymiseksi.

Kirjan tapahtumat ulottuvat 1970-luvun loppuvuosilta aina 1990-luvun puoliväliin saakka. Se kuvaa näiden vuosikymmenien elämää Iranissa erityisesti naisten näkökulmasta tarkasteltuna. Vuosiin mahtuu vallankumousyrityksiä ja mielenosoituksia, Iranin kahdeksanvuotinen sota Irakia vastaan, ajatolla Khomeinin kuolema ja paljon pienempiä, muta yhtä kaikki merkittäviä inhimillisiä tapahtumia. Kirja antaa inhimillisen ja vivahteikkaan kuvan Iranin lähihistoriasta ja arjesta pienen naisryhmän näkökulmasta tarkasteltuna.

Teoksen tyyliä voisi kuvailla rönsyileväksi. Kirjan alussa ja lopussa tapahtumat keskittyvät lukupiirin ja sen ympärille syntyneiden keskustelujen kuvailuun. Sen sijaan kirjan keskivaiheilla kirjailija kuvaa Iranin yhteiskunnan muutoksia ja sen vaikutuksia elämäänsä, sitä kuinka dramaattiset tapahtumat ovat muovanneet hänestä sellaisen kuin hän nykyään on. Merkittävässä osassa romaania ovat Nafisin yliopistossa pitämät kirjallisuuden luennot, joiden seuraamiseksi ja ymmrätämiseksi auttaisi se, että olisi myös itse lukenut kyseiset teokset. Kaiken kaikkiaan kirjan voi nähdä olevan puolustuspuhe kirjallisuuden voimalle auttaa kantamaan vaikeidenkin aikojen yli.

Tekniset tiedot:
Nafisi, Azar: Lolita Teheranissa
Suomentaja: Hanna Tarkka
ISBN: 978-951-0-30330-6
WSOY 2005
Sidottu, 443 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...