maanantai 14. helmikuuta 2011

Kirja-arvio: Onnellisen naisen vuosi

Onnellisen naisen vuosi jäi minulta aikaisemmin lukematta: en saanut sitä käsiini kirjastosta, joten luin jouduin jättämään sen väliin ja luin sitä aikaisemmin ilmestyneen, kirjailijan esikoisteoksen Punapukuisen naisen talo ja myöhemmin julkaistut kirjat Naiset eivät syö retiisejä ja Punainen jääkaappi. Näitä viimeksi mainuttuja kirjoja lukiessani Asunta-Johnston viittaa toisinaan Tamasiin, mieheen johon hänellä oli ollut jonkinnäköinen suhde. Päätin lukea myös nyt arvioitavana olevan teoksen saadakseni selville, mistä oikein on ollut kysymys.

Onnellisen naisen vuosi kertoo Asunta-Johnstonin ensimmäisestä vuodesta eläkeläisenä. Hänellä on entistä enemmän aikaa viettää Unkarin Varbalogissa sijaitsevalla kakkosasunnollaan, josta on muodostunut hänelle vuosien varrella lähes maanpäällinen paratiisi. Tapahtumat, arkipäivän sattumukset ja syvemmälle menevät pohdinnat, on kirjoitettu muistiin jo tutuksi tulleeseen päiväkirjatyyliin. Vuoteen mahtuu paljon tapahtumia; niistä Asunta-Johnstonin kannalta merkittävimpänä unkarilaiseen Tamas-nimiseen mieheen tutustuminen, joka tapahtuu varsin omalaatuisissa merkeissä. Parin ystävyys saa lopulta myös romanttisia piirteitä, jota maustaa molempien aikaisempi elämänhistoria.

Asunta-Johnstonin kirjoissa minua viehättää niiden rauhallinen pohjavire ja positiivinen elämänasenne. Vaikka en olekaan kirjailijan kanssa samassa elämäntilanteessa, pystyn samastumaan hyvin hänen kertomaansa ja kuvittelemaan mielessäni kirjassa kerrottuja tapahtumia. Pidän Asunta-Johnstonin tapaan puutarhanhoidosta, vaikkakin käytännön pakosta enemmänkin lukuelämysten kautta. Tässä teoksessa on arkipäivän filosofiaa muiden kirjailijan teosten tapaan.

Tekniset tiedot:
Asunta-Johnston, Maija: Onnellisen naisen vuosi
ISBN: 978-951-0268-15-5
WSOY 2003
Sidottu, 332 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...