perjantai 25. helmikuuta 2011

Kirja-arvio: Orja. Kaapatun tytön tie Sudanista Lontooseen

Orja - kaapatun tytön tie Sudanista Lontooseen kertoo 1990- ja 2000-luvun orjuudesta afrikkalaisessa kontekstissa. Mende on Sudanin maaseudulla, Nubavuorten alueella lapsuutensa viettänyt tyttö, joka elää rauhallista ja tasapainoista lapsuutta perheensä parissa. Hän käy koulua ja haaveilee lääkärin ammatista. Mujahidinien, arabirosvojen, hyökkäyksen yhteydessä Mende joutuu eroon perheenjäsenistään ja hänet kuljetetaan Khartumiin orjaksi arabiperheeseen. Hän on tuolloin 12-vuotias ja raataa isäntäperheessään seitsemän vuotta ennen kuin perhe päättää lähettää hänet toiseen perheeseen Lontooseen. Kuin ihmeen kaupalla Mende löytää siellä muita sudanilaisia, jotka auttavat häntä pakenemaan ja aloittamaan uuden elämän vapaana nuorena naisena.

Kirja on rehellisesti ja kipeästikin kirjoitettu kuvaus syrjäisellä maaseudulla kasvaneesta viattomasta tytöstä, jolle saapuminen isoon kaupunkiin, Khartumiin ja myöhemmin Lontooseen, on todellinen ihmetyksen paikka. Hän on oppinut koulussa, että kaikki muslimit ovat samanarvoisia, mutta isäntäperheessä häntä kohdellaan huonommin kuin eläintä. Usko ja rukoilu auttavat Mendeä jaksamaan epätoivoisessa tilanteessa, ja lopulta kun vapaus koittaa, hän ei tiedäkään mitä tehdä. Vapaus tuo mukanaan paljon vastuuta ja hän joutuu opettelemaan monia asioita aivan alusta.

Kirjassa minua liikutti erityisesti nuoren tytön viattomuuden ja lapsuuden menetys. Vaikka nykypäivän orjuuden ilmenemismuodoista saa silloin tällöin lukea lehdistä, on aivan eri asia saada lukea yksittäisen nuoren naisen tarina riistosta, ihmisarvon menetyksestä ja toistuvista pahoinpitelyistä. Menden tarinalla on onnellinen loppu; samaa toivoo kaikille muille hänen kanssaan samassa tilanteessa oleville, joita voi olla keskuudessamme tietämättämme.

Tekniset tiedot:
Nazer, Mende ja Damien Lewis: Orja. Kaapatun tytön tie Sudanista Lontooseen
Suomentaja: Jaana Iso-Markku
ISBN: 951-120-802-0
Otava 2005
Sidottu, 333 s.
Kirjastoluokka: 99.1

2 kommenttia:

  1. hmm you've got some interesting books, books I am thinking of purchasing. But will first see your review.

    VastaaPoista
  2. Salam aleikum sister,
    nice to know that you are also interested in reading books :). Most of my books are available also in English, so I hope you find my reviews useful for you, insha Allah.

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...