keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Kirja-arvio: Se ei ollut minun vikani. Vastuunottamisen taito

Vastuunpakoilu on teologian tohtori ja etiikan tutkija Ann Heberleinin mukaan yksi nykyajan vallitsevista ilmiöistä. Meille tyrkytetään mielellään ajatusta rajattomista mahdollisuuksista olla ja tehdä mitä ikinä haluamme. Samalla unohtuu kuitenkin se, että se tuo mukanaan rajattoman vastuun. Juuri vastuunottaminen on monelle meistä vaikeaa eivätkä nyky-yhteiskunnan rakenteet ole useinkaan omiaan vahvistamaan käsitystämme siitä, että olemme itse vastuussa teoistamme.

Teoksessaan Se ei ollut minun vikani - vastuunottamisen taito Ann Heberlein käyttää lukuisia arkipäivän esimerkkejä, mutta myös monia eri filosofeilta ja muilta vastuuskysymyksiin perehtyneiltä henkilöitä peräisin olevia ajatuksia siitä, mitä on vapauden ja vastuun suhde, moraali, etiikka, syyllisyys ja häpeä. Kirjan esimerkit käsittelevät lähinnä koulumaailmaa, oikeuden päätöksiä ja perhe-elämää: sitä kuinka nuorten henkinen huono olo voi juontaa juurensa opettajien tavasta suosia sortajia sorrettujen sijaan "ymmärtämisen" nimissä; sitä kuinka raa'asta taposta voi saada hyvin lyhyen tuomion; siitä kuinka alkoholisti, raiskaaja tai perheväkivallan käyttäjä löytää helposti teoilleen syyn jostakin muusta kuin itsestään.

Heberlein ottaa rohkeasti kantaa vastuunottamisen ja -kantamisen puolesta myös sellaisten aihepiirien kohdalla, joissa vastuuykysymyksiä on ollut tapana lakaista maton alle. Kirjassa minua miellytti erityisesti maanläheisten esimerkkien käyttö yhdistettynä teoreettisempaan kirjoitukseen, sujuva kirjoitustapa ja se, että kirjoittaja on itse ilmeisen perehtynyt aiheeseen. Tämän kirjan soisi lukevan asiasta kiinnostuneiden lisäksi myös kasvatusalalla työskentelevät ja esimerkiksi kunnalliset päätöksentekijät.

Tekniset tiedot:
Heberlein, Ann: Se ei ollut minun vikani. Vastuunottamisen taito
Suomentaja: Ulla Lempinen
ISBN: 978-951-796-597-2
Atena Kustannus Oy 2009
Sidottu, 247 s.
Kirjastoluokka: 17.3

2 kommenttia:

 1. Dear Nadia,
  I gave you a Stylish blogger award. please check it in my blog :)
  salam,
  Mustika

  VastaaPoista
 2. Salam aleikum Mustika Sari,
  thank you so much for the award! As I already wrote in your blog, I was very surprised to receive it. You have made my day, sister :).

  VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...