keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Kirja-arvio: Valkoinen masai

Valkoinen masai kertoo sveitsiläisen Corinne Hofmannin neljästä vuodesta Keniassa masaisoturin vaimona. Hofmann saapuu ensimmäisen kerran Keniaan vuonna 1986 lomamatkalla silloisen kihlattunsa kanssa ja rakastuu päätäpahkaa Lketingaan, komeaan masaisoturiin. Siltä seisomalta hän päättää jättää kihlattunsa ja palaa Sveitsiin myymään vaateliikkeensä ja muun omaisuutensa ja palaa Keniaan. Sillä välin Lketinga on jo kadonnut, mutta määrätietoisesti Hofmann etsii hänet käsiinsä. He muuttavat yhdessä Kenian maaseudulle asumaan Lketingan sukulaisten luo.

Maaseudulla Hofmannia odottaa karu afrikkalainen arki. Elinolot ovat hyvin alkeelliset, perhe asuu pienessä majassa vailla mukavuuksia. Silti Hofmann on onnellinen, saahan hän asua rakkaansa kanssa. Pari menee naimisiin ja heille syntyy tytär. Toimeen tullakseen Hofmann päättää perustaa kaupan, josta tulee kohtalainen menestys. Rikastumaan sillä ei pääse, mutta ainakin välillä ruokana on muutakin kuin sokeroitua teetä, maissipuuroa ja vuohenlihaa. Parin onnea alkaa kuitenkin varjostaa Lketingan jatkuvasti kasvava mustasukkaisuus, joka saa lopulta sietämättömät mittasuhteet. Hofmann päätyy ainoaan järkevään vaihtoehtoon: pakenemaan Keniasta Sveitsiin tyttärensä kanssa vuonna 1990.

Valkoinen masai on uskomaton tositarina länsimaisesta naisesta elämässä perinteisellä maaseudulla Keniassa, jossa elämä on usein byrokraattista ja  suoranaista eloonjäämiskamppailua esimerkiksi yksipuolisen ruokavalion, huonojen kulkuyhteyksien sekä lääkkeiden ja lääkäreiden puutteen vuoksi. Parin avioliitossa on haasteita todella paljon toisistaan poikkeavien kulttuuritaustojen vuoksi. Kuitenkin Hofmann kykenee tarkastelemaan kenialaista elämänmenoa suhteellisen puolueettomasti, tapahtumia kaunistelematta tai toisaalta liikoja uhkakuvia luomatta. Kirja on henkeä salpaava, sujuvasti kirjoitettu ja mukaansa tempaava muistelmateos, joka on mielestäni ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Tekniset tiedot:
Hofmann, Corinne: Valkoinen masai
Suomentaja: Liisa Paakkanen
ISBN: 951-0-24813-4
WSOY 2000
Sidottu, 347 s.
Kirjastoluokka: 99.1

3 kommenttia:

 1. Hei, löytyykö "Valkoinen Masai-kirjaa" jonkun kirjahyllyltä? Voisin ostaa ko kirjan, kun en löydä sitä mistään kirjakaupasta tai netistä enää?
  terveisin Pirjo

  VastaaPoista
 2. Hei Pirjo,
  kirja on sen verran vanha, että sitä voisi käydä etsiskelemässä divareista tai kirjaston myytävien kirjojen hyllystä. Tai oletko kokeillut Netcycler-palvelua (www.netcycler.fi), jossa voit tarjota sinulle jotakin tarpeetonta tavaraa josta pyydät vaihdossa tuon kirjan? Tässä ensi alkuun joitakin ideoita. Itse lainasin tuon kirjan aikoinaan kirjastosta, joten minulta sitä ei valitettavasti löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Juuri jokin aikaa sitten mietin mistä kirjan saisi.Ostin aikoinani Valkoisen Masain,lainasin myös tyttärelleni ja hän myös piti kirjasta,sitten menin ja möin kyss.kirjani kirpparilla.Divareista voisi kysellä.

   Poista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...