sunnuntai 6. helmikuuta 2011

”Valinnat tehdään muutamassa sekunnissa, mutta niiden seurauksista maksetaan koko loppuelämä.”

”Valinnat tehdään muutamassa sekunnissa, mutta niiden seurauksista maksetaan koko loppuelämä.”
Tämä lause on peräisin kirjasta Paolo Giardanon teoksesta Alkulukujen yksinäisyys, jota en ole tosin lukenut, mutta sen esittelyteksti vaikuttaa sen verran mielenkiintoiselta, että saatan vielä jossakin vaiheessa tarttua siihen.

Viime ajat ovat todistaneet ainakin minulle sen, että tuo mietelause pitää hyvinkin paikkansa. Kuinka monta asiaa jättäisimmekään tekemättä, jos näkisimme tulevaisuuteen ja hetken mielijohteessa tehtyjen valintojen kauskantoisiin vaikutuksiin. Kuinka monta asiaa tekisimmekään toisin, jos tietäisimme mitä huominen tuo tullessaan. Muistaisimmeko antaa rakkaallemme tavallisena aamuna halauksen ja suukon, jos tietäisimme että emme näe häntä enää pitkään aikaan? Ja kuinka usein tulemme ajatelleeksi, millaisia vaikutuksia teoillamme on toisten ihmisten elämään? Jättäisimmekö esimerkiksi ajamatta ylinopeutta, jos tietäisimme että hetken kuluttua automme suistuu tieltä ja aiheuttaa kanssamatkustajan loukkaantumisen?

Mutta vain Jumala (swt) yksin tietää tulevaisuutemme ja vain Hän yksin siitä päättää niin kuin parhaaksi näkee. Uskon myös siihen, että kuuntelemalla sydämen ääntä päädymme usein oikeaan ratkaisuun, olemmepa tekemässä päätöstä tietoisesti tai tiedostamatta. Jumalan ei turhaan sanotakaan asuvan ihmisen sydämessä. Sieltä käsin Hän ohjaa ketä tahtoo. Uskon, että meille tulee luontaisesti huono olo sellaisten asioiden toteuttamisesta, jotka eivät ole meille hyväksi.

Mielestäni islamissa on hyvää sen kaikenkattavuus. Koraanissa, haditheissa ja sunnassa opetettujen asioiden mukaan elämällä säästyy monilta negatiivisilta seurauksilta siten, että monet haitalliset asiat jäävät alunperinkin tekemättä. Alkoholin nauttiminen on kielletty, koska me kaikki tiedämme sen lukuisat haitalliset vaikutukset; avioliiton ulkopuoliset suhteet on kielletty myös syistä, jotka ovat liiankin hyvin tiedossamme. Esimerkkejä löytyisi lukemattomasti lisääkin. Kaikki me teemme virheitä, mutta vilpittömästi yrittämällä, askel kerrallaan, meidän on mahdollisuus kasvaa paremmiksi ihmisiksi - jos Jumala niin suo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...