perjantai 25. maaliskuuta 2011

Kirja-arvio: Alaston ja puettu. Ruumiin ja uskonnon ääret

Mielenkiintoinen aihepiiri - uskonnon, pukeutumisen ja ruumiillísuuden välinen suhde - sai minut tarttumaan tähän kirjaan. Tietääkseni aiheeseen liittyen ei ole aikaisemmin juurikaan julkaistu suomenkielistä, suurelle yleisölle tarkoitettua kirjallisuutta.

Utriainen käsittelee teoksessaan Alaston ja puettu - ruumiin ja uskonnon ääret lähinnä juutalaiskristillisistä lähtökohdista konkreettisen ja vertauskuvallisen pukeutumisen ja riisumisen suhdetta uskontoon ja identiteetin rakentumiseen. Kristinuskossa ja juutalaisuudessa löytyy Raamatusta lähtien hämmästyttävän paljon aineistoa, jossa viitataan suoraan tai symbolisesti pukeutumiseen ja alastomuuteen - siihen, että riisutuksi tuleminen ja alastomuus ovat epätoivottavia ja moraalisesti  tuomittavia tiloja ja että jokainen ihminen tarvitsee puvun, joka voi parhaimmillaan toimia suojakääreen tavoin. Teoksessa on viittauksia myös muihin uskontoihin, kuten hindulaisuuden tapaan pukea jumalia ja musliminaisten tapaan käyttää päähuivia.

Teokseen tuo mielenkiintoisen lisän Utriaisen Kirjoita kuolemasta-tutkimuksesta kerätty aineisto, jossa kuolinvuoteen vierellä aikaa viettäneet omaiset kertovat tuntojaan kuoleman saapuessa. Monissa kirjoituksissa on viittauksia siihen, kuinka omaiset ovat kokeneet tärkeäksi pukea vainaja arvokkaasti johonkin hänelle merkitykselliseen pukuun. Toisaalta teoksessa on käsitelty myös sairaaloiden, vankiloiden ja keskitysleirien tapaa pukea ihmiset yhdenmukaisesti, minkä Utriainen näkee keinoksi riistää osa ihmisen minuudesta ja identiteetistä ja tehdä heistä näin sopeutuvampia.

Kirjan aihepiiri on erittäinen mielenkiintoinen ja antaa uusia näkökulmia tarkastella uskonnon ja ihmisen suhdetta. Teos menee paikoittain hyvin syvälle kristilliseen maailmaan esimerkiksi virsien ja Laestadiuksen saarnojen käsittelyssä, mutta palaa sitten takaisin yleisemmälle tasolle. Loppuosa käsitteleekin pukeutumisen suhdetta nykymaailmaan (esimerkiksi lääketieteeseen), joten kirja sopii mielestäni mainiosti luettavaksi  myös henkilölle, jolle kristillisyys ei ole niin läheinen asia.

Tekniset tiedot:
Utriainen, Terhi: Alaston ja puettu. Ruumiin ja uskonnon ääret
ISBN:978-951-768-183-4

Vastapaino 2009
Nidottu, 296 s.
Kirjastoluokka: 20

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...