tiistai 15. maaliskuuta 2011

Kirja-arvio: Aung San Suu Kyi. Taistelu vapaudesta

Muistan nähneeni muutamia vuosia sitten Aung San Suu Kyin televisiouutisissa hänen päästessään kotiarestista burmalaisten pariin. Hän näytti varsin tavalliselta naiselta, jolla oli sisäistä karismaa ja ilmeinen kansansuosio. Mielikuva palautui muistini uumenista, kun näin hänestä kirjoitetun henkilökuvauksen ja muistelmateoksen Aung San Suu Kyi - taistelu vapaudesta. Nyt noin kuusikymppinen Suu Kyi on viettänyt kotiarestissa yhteensä 15 vuotta vuosien 1989 ja 2009 välillä. Olin kiinnostunut lukemaan, millainen elämäntarina näin poikkeuksellisella naisella on kerrottavanaan.

Suu Kyin isä oli merkittävä burmalainen poliittinen vaikuttaja ja toimi osaltaan Suu Kyin suunnannäyttäjä tämän lopulta ryhtyessä poliittiselle uralle Burman demokratialiikkeen johtajana. Suu Kyi avioitui englantilaisen Michael Arisin kanssa ollessaan opiskelemassa Iso-Britanniassa ja vietti muutenkin varsin kansainvälistä elämää useissa maissa erilaisten akateemisten työtehtävien parissa. Pariskunnalle syntyi kaksi poikaa ja perhe asui pitkiä aikoja erillään molempien työkomennusten vuoksi. Lopulta Suu Kyi koki yhä enemmän asiakseen alkaa ajaa maansa demokratialiikettä sotilasjunttaa vastaan. Vakaumuksensa mukaisesti hän luotti väkivallattomaan vastarintaan ja käytti esikuvanaan apartheidistä vapautunutta Etelä-Afrikkaa.

Teos antaa varsin inhimillisen kuvan naisesta, joka teki poliittisen vakaumuksensa vuoksi merkittäviä henkilökohtaisia uhrauksia. Hän ei nähnyt vuosikausiin poikiaan eikä pääsyt hyvästelemään miestään tämän kuollessa syöpään. Sotilasjuntan suunnitelmien vastaisesti kotiaresti on tehnyt hänestä maanmiestensä keskuudessa entistä suositumman poliittisen johtajan. Mielenkiintoinen teos, joka auttaa ymmärtämään Burman  vaikean tilanteen taustoja.

Tekniset tiedot:
Bengtsson, Jesper: Aung San Suu Kyi. Taistelu vapaudesta
Suomentaja: Pirjo Aho
ISBN: 978-952-492-396-5
Minerva Kustannus 2010
Sidottu, 283 s.
Kirjastoluokka: 99.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...