torstai 3. maaliskuuta 2011

Kirja-arvio: Eevan kätketyt kasvot. Nainen arabimaailmassa


Eevan kätketyt kasvot ilmestyi arabiankielisenä laitoksena ensimmäisen kerran jo vuonna 1977 ja suomeksi vuonna 1992. Se kertoo egyptiläisen naislääkärin, Nawal El Saadawin, omista kokemuksista lääkärivuosiltaan ja tekemistään tutkimuksista naisten asemasta muslimimaissa ja erityisesti Egyptissä. Kirjan teemoina on laaja kenttä naisten elämään vaikuttavia asioita: ympärileikkaus, seksuaalinen hyväksikäyttö, kunniakäsitys, prostituutio ja aviottomat lapset sekä naisten asema kautta historian kristillisessä, juutalaisessa ja islamilaisessa perinteessä, naisen asema arabien historiassa, naisliikkeiden kehittyminen, naisten osallistuminen työelämään sekä avioliittoon ja avioeroon liittyvät kysymykset.

Saadawin teoksen punaisena lankana kulkee ajatus siitä, että naisten asema on ollut aina heikompi miehiin verrattuna eivätkä arabi- tai musliminaiset ole tässä suhteessa poikkeus. Saadawi kertoo omakohtaisia kokemuksiaan mutta myös potilailtaan kuulemiaan kertomuksia naisten huonosta arvostuksesta ja kohtelusta kaikilla elämän osa-alueilla. Teoksen näkökulma on  mielestäni hyvin provosoiva: naisen asema nähdään heikompana kuin orjan ja samalla (arabi)miehet saavat olla seksuaalisesti, taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti niin vapaita kuin haluavat saaden osakseen vain arvostusta. Teoksessa on nostettu esiin hyvin monipuolinen kirjo arabinaisten elämään vaikuttavia asioita, vaikkakin kirjaa pitää lukea varauksella juuri edellä mainitun näkökulman vuoksi. Kirjan lopussa on kuitenkin mielestäni ajatuksia herättävä epilogi, jossa kirjassa esitetyt väitteet on koottu yhteen. Niiden mukaan esimerkiksi naisten asema juontaa juurensa patriarkaalisesta luokkajärjestelmästä eikä ole pohjimmiltaan sidoksissa uskontoon; Profeetan aikana naisilla oli oikeuksia, jotka sittemmin on kielletty; ja kuvaukset arabinaisista on historian saatossa tallennettu miesten silmin ja siksi ne ovat vääristyneitä ja virheellisiä.

Tartuin tähän kirjaan epäröiden. Jos haluaa saada vahvistuksen musliminaisten sorrolle, alistamiselle ja kaikkinaiselle huonolle asemalle, tästä kirjasta löytyy runsaasti kohtia tuollaisten ajatusten tueksi. Teoksen on kirjoittanut naisten oikeuksien puolesta taistellut yhteiskunnallinen vaikuttaja, joten teksti on sen mukaista. Kirjassa on käytetty väitteiden tueksi jonkin verran tieteellisiä lähteitä. Tästä huolimatta kirjan näkökulma häiritsi ainakin omaa lukukokemustani siinä määrin, että teoksesta jäi hieman huono jälkimaku.

Tekniset tiedot:
Saadawi, Nawal El: Eevan kätketyt kasvot. Nainen arabimaailmassa
Suomentaja: Anniina Palomurto
ISBN: 951-8989-64-8
Like Kustannus 2002
Nidottu, 368 s.
Kirjastoluokka: 32.3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...