tiistai 22. maaliskuuta 2011

Kirja-arvio: Kahden maailman välissä. Saddamin varjosta vapauteen

Irakilainen Zainab Salbi on elänyt lapsuutensa materiaalisesti etuoikeutetussa asemassa perheessä, joka kuuluu Saddam Husseinin lähipiiriin. Hänen isänsä on presidentin lentäjä ja sitä kautta koko perhe on erityisasemassa. Näennäisesti hyvällä asemalla on kuitenkin kääntöpuolensa: elämä diktaattorin läheisyydessä vaatii veronsa, ja presidentin vastenmieliset ja oudotkin päähänpistot ja mieltymykset on hyväksyttävä.Saddamin julkinen arvostelu on jyrkästi kielletty ja perhe elää monien muiden irakilaisten tapaan jatkuvan pelon alla, joka koettelee kovalla kädellä henkistä kestävyyttä. Kirja seuraa Irakin ja perheen tapahtumia 1970-luvulta 1990-luvun alkuvuosiin saakka.

Kirjan nimi Kahden maailman välissä - Saddamin varjosta vapauteen kertoo jotakin olennaista Salbin perheen dilemmasta: Saddamin henkilökunta pitää perhettä muita alempiarvoisempina ja joukkoonsa kuulumattomana, kun taas tavalliset irakilaiset pitävät Salbin perhettä vähän pelottavanakin heidän asemansa vuoksi. Lisäksi perhe kuuluu Saddamin vainoamiin shiialaisiin, joiden on peitettävä uskonnollinen vakaumuksensa. Salbi pakenee ahdistavia oloja Yhdysvaltoihin järjestyn avioliiton turvin, mutta liitto päättyy nopeasti miehen väkivaltaisuuteen. Yhdysvallat tarjoaa Salbille kuitenkin turvasataman, josta käsin hänen on mahdollista alkaa rakentaa elämäänsä uudelta pohjalta. Hän alkaa työstää omia traumojaan auttamalla muita sodan kauhuja kokeneita tyttöjä ja naisia.

Joskus muistelmia kuvataan mielestäni tarpeettomastikin adjektiivilla väkevä, mutta tämä teos on ansainnut tulla kuvatuksi tuolla sanalla. Kirjaa lukiessa en voinut välttyä voimakkaalta pahan olon tunteelta: miten paljon vääryyttä, pahuutta ja epäoikeudenmukaisuutta tähän maailmaan mahtuu? Kuinka yksi ihminen voi diktaattorimaisilla otteillaan hallita niin voimakkaasti koko maata? Luulen tämän kirjan antavan äänen paitsi Irakin, myös muiden sotatoimialueiden naisten uskomattomille kohtaloille.

Tekniset tiedot:
Salbi, Zainab ja Laurie Becklund: Kahden maailman välissä. Saddamin varjosta vapauteen
Suomentaja: Jaana Ryynänen
ISBN: 952-2101-45-1
Perhemediat 2006
Sidottu, 374 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...