sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Kirja-arvio: Nooan kompassi


Nooan kompassin päähenkilönä on kuusikymppinen Liam, yksinäinen opettajan virasta työttömäksi jäänyt mies, joka tuntuu olevan sivuroolissa omassa elämässään. Heikon rahatilanteen pakottamana hän muuttaa uuteen vuokra-asuntoon ja joutuu mukiloiduksi omassa kodissaan heti ensimmäisenä yönä. Sairaalassa herätessään hän ei muista tapahtumasta mitään ja juuri muistamisesta tulee hänelle pakkomielle. Liam tapaa sattumalta toisen muistiongelmaisen miehen avustajan Eunicen. Suuresta ikäerosta huolimatta heille kehittyy romanttisia tunteita, kunnes selviää että Eunice onkin jo naimisissa. Liamin halu muistaa ja hänen tutustumisensa Euniceen saa hänet muistelemaan aikaisempaa elämäänsä ja päättyneitä avioliittojaan. Kuinka hän kaiken sen jälkeen jäikin niin yksin...

Luin joitakin vuosia sitten enemmänkin Anne Tylerin kirjoja, mutta sittemmin olen pitänyt pitkän tauon. Tylerin kirjoissa tapahtumat ovat hyvin arkisia eikä varsinaisesta jännityksestä voi puhua. Enemmänkin kirjat ovat henkilöiden luonteenpiirteiden ja tapahtumien kuvailua eikä Nooan kompassi ole tästä poikkeus. Liam vaikuttaa sympaattiselta ja vähään tyytyvältä mieheltä, joka on asunut kauan yksin ja kehittänyt omat rutiininsa. Kirjan ilmapiiri on kotoinen, kuin olisi seuraamassa henkilöiden arkea kärpäsenä katossa. Hyvin tylermainen kirja, joten jos on muista Tylerin kirjoista pitänyt, ei tule pettymään tähänkään.

Tekniset tiedot:
Tyler, Anne: Nooan kompassi
Suomentaja: Jaana Kapari-Jatta
ISBN: 978-951-1-23746-4
Otava 2010
Sidottu, 281 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...