maanantai 7. maaliskuuta 2011

Kirja-arvio: Unelmia isältäni. Kertomus rodusta ja sukuperinnöstä

Unelmia isältäni - kertomus rodusta ja sukuperinnöstä kertoo nykyisin Yhdysvaltojen presidenttinä tunnetun Barack Obaman lapsuus- ja nuoruusvuosista. Obama kertoo kirjassaan oman paikkansa ja identiteettinsä etsimisestä valkoisen amerikkalaisen äidin ja tumman kenialaisen isän lapsena. Hän varttuu yksinhuoltajäitinsä ja isovanhempiensa luona Hawaijilla, sitten äitinsä ja tämän uuden miehen kanssa Indonesiassa ja lopulta useissa paikoissa eri puolilla Manner-Yhdysvaltoja.

Unelmia isältäni-teosta voi luonnehtia kehityskertomukseksi. Se on kuvaus mustan nuorukaisen kasvusta valkoisten arvojen ja odotusten mukaan määritellyssä yhteiskunnassa. Periaatteessa rotuja tulisi kohdella samanarvoisesti, mutta Obaman kertoman mukaan mustilla on oma taakkansa edelleen kannettavanaan: mustat ja valkoiset asuvat eri asuinalueilla, käyvät eri kouluja ja saavat eriarvoisesti terveyspalveluita. Hän on nuori idealisti, joka päättää osallistua asukasyhteisötyöhön kohentaakseen mustien elinoloja ja vaikuttamismahdollisuuksia ruohonjuuritasolla. Peräänantamattomuudellaan hän saa monien kyynisesti asioihin suhtautuvien suosion puolelleen. Obaman elämään vaikuttaa poissaolollaan loistava isä, jonka elämään hän saa tutustua vasta tämän kuoleman jälkeen, jolloin hän matkustaa Keniaan tapaamaan perheenjäseniään ja tutustuu sukunsa historiaan.

Mielestäni on mielenkiintoista, että tämä kirja julkaistiin ensimmäisen kerran suomeksi vasta Obaman presidentiksi valitsemisen jälkeen, vaikka englanniksi teos on ilmestynyt ensimmäisen kerran jo vuonna 1995. Kirjan tarina on mielestäni rehellisesti kirjoitettu ja siinä kuvailtuun mustien heikompaan asemaan on helppoa samastua. Pidin erityisesti kirjan loppuosasta, joka keskittyy Obaman Kenian-vierailuun ja sukutarinan läpikäyntiin. Obama luonnehtiikin osuvasti, ettei hän tunne olevansa täysin amerikkalainen ihonvärinsä vuoksi, mutta toisaalta ei myöskään afrikkalainen, sillä monet kulttuuriset piirteet ovat hänelle outoja.

Tekniset tiedot:
Obama, Barack: Unelmia isältäni. Kertomus rodusta ja sukuperinnöstä
Suomentaja: Seppo Raudaskoski ja Mika Tiirinen
ISBN: 978-951-692-723-0
BTJ Kustannus 2009
Sidottu, 542 s.
Kirjastoluokka: 99.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...