sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Kirja-arvio: Arka ja ahdas ismi

Arka ja ahdas ismi on Pekka Virkamäen tilitys hänen 15 vuodestaan Hare Krishna-liikkeen jäsenenä. Virkamäki kertoo hengellisestä etsikkoajastaan, uskoontulemisestaan ja alkuaikojen hurmoksellisuudesta, lahkoon liittymisestä ja vähittäisestä nousustaan lahkon Helsingin-temppelin johtajaksi. Vuosiin mahtuu myös pitkä rupeama lahkon kirjallisuuden katumyyntiä ympäri Suomen ja ympäri vuoden. Lopulta, uskonkriisien ja lahkon kaksinaismoralismin paljastumisen seurauksena, Virkamäki haluaa jättää lahkoelämän taakseen, mutta huomaa että paluussa tavalliseen elämään on omat vaikeutensa. Lahkon ajatusmalleista irroittauttautuminen vie hänet lopulta jopa psykiatriseen hoitoon.

Khrisna-lahkoon kuuluminen merkitsi koko henkilökohtaisen elämän uudelleen järjestämistä: ihanteena oli maallisen omaisuuden lahjoittaminen pois lahkon hyväksi, tarkka päivittäinen aikataulu, tiukat moraali- ja käyttäytymissäännöt ja viimeisenä askeleena muuttaminen temppeliin. Lahkon jäsenet elivät käytännössä täydessä uutispimennossa ja tavallisen maailmanmenon ulkopuolella. Pääasiallinen yhteys lahkon ulkopuolisiin tapahtui kirjamyynnin kautta, jolla lahko tavoitteli uusia jäseniä ja lahkon oppien laajempaa leviämistä.

Halusin lukea tämän kirjan siksi, että vaikka kirjassa käsitelläänkin Hare Krishna-lahkoa, on siinä kerrottu myös yleisemmin lahkoille ominaisista piirteistä. Mielestäni Virkamäen kertomus on varoittava esimerkki siitä, kuinka lahkot voivat aivopestä jäseniään monin tavoin ja asettaa tiukkoja sääntöjä, joita lahkon johtajat voivat jättää itse noudattamatta. Ulkomaailmasta eristäminen on tehokas keino estää jäseniä saamasta lahkoa koskevaa kriittistä tietoa ja muodostamasta terveelle pohjalle perustuvia mielipiteitä. Arka ja ahdas ismi on ajatuksia herättävä kirja ja on nähdäkseni sovellettavissa myös joihinkin kristillisiin lahkoihin.

Tekniset tiedot:
Virkamäki, Pekka: Arka ja ahdas ismi
ISBN: 951-0-31028-X
WSOY 2005
Sidottu, 336 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...