sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Kirja-arvio: Mandelan tie. 15 oppituntia elämästä, rakkaudesta ja rohkeudesta

Olen jo jonkin aikaa suunnitellut Nelson Mandelan omaelämäkerran Pitkä tie vapauteen lukemista. Olen ollut kiinnostunut tuntemaan paremmin kenties maailman tunnetuimman poliittisen vangin ajatusmaailmaa ja sitä, miten 27 vankeudessa vietettyä vuotta ovat vaikuttaneet hänen persoonaansa. Mandelan tie - 15 oppituntia elämästä, rakkaudesta ja rohkeudesta on yhteenveto hänen maailmankuvastaan, elämänviisauksistaan ja tekijöistä, jotka ovat vaikuttaneet hänen kehittymiseensä ihmiseksi, jollaisena hänet nykyään tunnetaan. Merkittävin opettajista on Mandelan mukaan ollut Robben Islandin vankila.

Mandela kuvataan teoksessa ristiriitaiseksi hahmoksi, jolla on erikoisia periaatteita. Hän voi olla samaan aikaan herkkä ja kova. Tärkeimpänä Mandelan toimintaa suuntaavana tekijänä on ollut hänen pyrkimyksensä päättää Etelä-Afrikan rotuerottelupolitiikka, jossa hän onkin ollut merkittävä tekijä. Teoksen luvut kertovat Mandelan materiaalisesti köyhästä lapsuudesta, hänen avioliitoistaan ja luonnollisesti hänen taistelustaan ANC:n kärkihahmona. Mandelan esimerkki näyttää, että rohkeakin voi tuntea pelkoa; että vastustajan tunteminen on tärkeää; että johtajakin voi kysyä neuvoa muilta; ja että rohkeaa esittämällä voi oikeasti tulla rohkeaksi. Useat opeista käsittelevät juuri johtamista, vaikka kirjan otsikossa sitä ei ole mainittukaan.

Mielestä teos on on mainio elämäntaito-opas, jonka opetukset on testattu toimiviksi käytännössä. Samalla se valottaa uusia puolia yhden maailman tunnetuimman poliittisen vaikuttajan elämästä virheineen ja heikkouksineen ja osoittaa, että ydinperiaatteisiin keskittymällä voi saada aikaan uskomattomalta tuntuvia asioita. Mandelan esimerkki voi toimia inspiraationa myös tavallisen arjen keskellä.

Tekniset tiedot:
Stengel, Richard: Mandelan tie. 15 oppituntia elämästä, rakkaudesta ja rohkeudesta
Suomentaja: Tuija Tuomaala
ISBN: 978-951-31-5380-9
Tammi 2010
Sidottu, 202 s.
Kirjastoluokka: 99.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...