torstai 7. huhtikuuta 2011

Kirja-arvio: Mayada. Saddamin vanki

Mayada - Saddamin vanki on yksi teos lisää niiden Irakin naisten kohtaloita käsittelevien kirjojen joukkoon, jotka olen lukenut hiljattain. Mayada al-Askarin perhe kuuluu Irakin vanhimpien sukujen joukkoon. Suku on ollut arvostettu ja esimerkiksi Mayadan setä on toiminut Irakin pääministerinä. Suvulla on ollut yhteyksiä myös Irakin diktaattorihallitsijaan Saddam Husseiniin, ja myös Mayada tapaa hänet muutaman kerran.

Mayadan avioliitto jää lyhytaikaiseksi, minkä jälkeen hän kasvattaa kaksi lastaan yksinhuoltajana. Hän työskentelee ensin toimittajana ja sen jälkeen omistamassaan kirjapainossa. Kaikki muuttuu vuonna 1999, kun salainen poliisi väittää hänen painaneen hallituksenvastaisia lentolehtisiä. Mayada lukitaan samaan tyrmään 17 muun naisvangin kanssa, joista jokainen on vangittu ilman oikeudenkäyntiä. Jokaista naista kidutetaan, ja varsinkin öisin vankilan käytävällä kaikuvat epätoivoisten naisten huudot. Mayada ja muut sellin naiset yrittävät hallita paremmin pelkoaan kertomalla toisilleen tarinoita lapsuudestaan, ja sellin muut naiset kuuntelevat mielenkiinnolla Mayadan muistelmia hänen sukunsa vaiheista ja tämän tapaamista Saddamin ja Kemikaali-Alin kanssa. Kuukauden raskaan koettelemuksen jälkeen Mayada vapautetaan ja hän pääsee pakenemaan lapsineen pois Irakista.

Mayada - Saddamin vanki-teosta lukiessa tulee väistämättä mieleen Kahden maailman välissä - Saddamin varjosta vapauteen-kirjan tarina, josta olen kirjoittanut arvion vähän aikaa sitten. Molemmissa teoksen päähenkilönä on etuoikeutetussa asemassa elänyt irakilainen nainen, jolla on ollut henkilökohtainen yhteys Saddamiin, ja molemmat ovat nähneet ja kokeneet henkilökohtaisesti hirmuhallinnon synkemmän puolen. Mayadan teoksessa tapahtumat keskittyvät pitkälti hänen sukunsa tarinan lisäksi sellin 52 tapahtumien ja kidutuksen kuvailuun, joten voisin kuvitella kirjan tarkoituksen olleen toimia hänelle myös jonkinlaisena terapiamuotona järkyttävistä tapahtumista aiheutuneiden traumojen läpikäymiseksi. Kirja on sujuvasti kirjoitettu ja sen tarina saa taas kerran ihmettelemään maailman epäoikeudenmukaisuutta.

Tekniset tiedot:
Sasson, Jean: Mayada. Saddamin vanki
Suomentaja: Liisa Paakkanen
ISBN: 951-0-28954-X
WSOY 2004
Sidottu, 307 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...