perjantai 1. huhtikuuta 2011

Kirja-arvio: No god but God. The Origins, Evolution, and Future of Islam

Tämä on ensimmäinen kirja-arvio, jonka kirjoitan englanninkielisestä kirjasta, josta ei tiettävästi ole vielä olemassa suomennosta. Koska kirja löytyy kuitenkin myös suomalaisten kirjastojen valikoimista ja on Suomessa muutenkin lukijoiden saatavilla, olen ottanut sen blogiini mukaan.

Reza Aslanin teos No god but God - The Origins, Evolution, and Future of Islam kertoo runsaaseen kahteen ja puoleen sataan sivuun tiivistettynä islamin synnyn ja kehittymisen aina meidän päiviimme saakka. Teos kuvaa oloja Arabian niemimaalla ennen islamin syntyä, profeetta Muhammadin (saws) elämän pääpiirteet, islamin suuntausten (merkittävimpinä shiialaisuus ja suufilaisuus) kehittymisen, koulukuntien sekä islamin lain ja teologian synnyn ja islamin leviämisen yhä laajemmalle alueelle erityisesti Aasiassa. Teos painottaa sitä, ettei mikään tapahdu tyhjiössä: islamin syntyyn ja kehittymiseen ovat vaikuttaneet kaikki ne yhteiskunnalliset tekijät, joiden keskuudessa tuon ajan ihmiset, mukaan lukien profeetta Muhammad, elivät. Varsinkin alkuaikoina alueella eläneillä juutalaisilla ja kristityillä oli vaikutusta islamin historian kehittymiseen. Lisäksi esimerkiksi Intiassa islamin voi nähdä olevan eräänlainen vastaus kolonialismiin, jonka purkautuminen vaikutti puolestaan islamilaisen Pakistanin syntyyn.

Pidän kirjan tavasta kertoa tapahtumista kaunokirjalliseen tapaan. Teos onkin kiinnostava sekoitus tietokirjallisuutta ja historiallisiin tosiseikkoihin perustuvaa kaunokirjallisuutta. Mielestäni Aslanin teos antaa tiiviissä paketissa hyvän kokonaiskäsityksen islamin kehityksestä sellaiseksi kuin se nykypäivänä tunnetaan - tai ainakin jollaisena se pitäisi tuntea. Kirja nimittäin pyrkii myös selittämään viime vuosien terroristi-iskuja, jotta ne nähtäisiin oikeassa asiayhteydessä. Itseäni tämä kirja auttoi selventämään esimerkiksi shiialaisuuden syntyä ja suhdetta sunnilaiseen suuntaukseen sekä joitakin muita asioita, jotka olivat aikaisemmin olleet minulle hieman epäselviä.

Tekniset tiedot:
Aslan, Reza: No god but God. The Origins, Evolution, and Future of Islam
ISBN: 0-8129-7189-2
Random House 2006
Nidottu, 310 s.
Kirjastoluokka: 29.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...