sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Kirja-arvio: Prinsessa. Elämä hunnun takana al-Saudin palatsissa

Prinsessa - elämä hunnun takana al-Saudin palatsisssa kertoo saudiarabialaisen prinsessa Sultanan tarinan ja aloittaa kolmiosaisen Prinsessa-sarjan, jonka loput kaksi osaa luen ja arvostelen mahdollisesti jossakin vaiheessa, jos Jumala niin suo. Prinsessa Sultana on syntynyt vuonna 1956, ja teoksessa kerrotaan hänen elämänvaiheistaan aina 1990-luvun alkuun saakka.

Sultana kuuluu Saudi-Arabian hoviin ja on osa maata hallitsevaa al-Saudin sukua. Hän elää yltäkylläisyydessä eikä tunne tavallisten saudiarabialaisten arkea. Sen sijaan hänen arkeensa kuuluu suojattu elämä hovin sisällä, matkustelua suvun palatseihin ja eläminen suvun miesten alaisuudessa. Hän on kuin lintu kultaisessa häkissä, jonka avaimet ovat suvun miehillä. Sultana on luonteeltaan kapinallinen: hän tekee jo lapsuudessa kepposia isoveljelleen ja huolestuu toden teolla nähdessään sisarensa joutuvan naimisiin vanhan ja epämiellyttävän miehen kanssa. Silloin hän tekee päätöksen, ettei halua alistua samanlaiseen kohtaloon. Sultanalle löytyykin mies, jonka kanssa hän elää rakkauden täyttämässä avioliitossa ja saa kolme lasta. Avioliitto alkaa rakoilla Sultanan sairastumisen myötä, jonka seurauksena hän tulee hedelmättömäksi ja hänen miehensä suunnittelee toisen vaimon ottamista. Sultana pakenee lasten kanssa Eurooppaan, kunnes hänen miehensä suostuu kirjallisesti Sultanan kaikkiin vaatimuksiin. Perhe on taas koossa, mutta rakkaus ei ole palannut ennalleen.

Prinsessa on teoksen mukaan tositarina, joskin kaikkien kirjan henkilöiden nimet ja joitakin yksityiskohtia on muutettu. Se kertoo miesten hallitsemasta yhteiskunnasta, joka koskee kaikkia yhteiskuntaluokkia hovi mukaan lukien. Kirjasta jäi ainakin minulle aika avuton olo, vaikka samantyyppisiä teoksia on julkaistu jo aikaisemminkin. Onko naisten kultaiselle häkille odotettavissa minkäänlaista muutosta?

Tekniset tiedot:
Sasson, Jean P.: Prinsessa. Elämä hunnun takana al-Saudin palatsissa
Suomentaja: Liisa Paakkanen
ISBN: 951-643-428-2
WSOY 1993
Sidottu, 265 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...