keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Kirja-arvio: Rakkauden aikakirja

Amerikanjuutalaisen, kotirouva Ella Rubinsteinin tylsähkö ja tasainen elämä muuttuu vääjäämättä hänen alettua tehdä töitä kirjallisuusagentuurille. Hän saa luettavakseen ja arvioitavakseen 1200-luvun kuuluisimman suufirunoilija ja mystikko Rumin elämästä kertovan käsikirjoituksen, joka imaisee Ellan heti mukaansa. Ella ottaa yhteyttä kirjan kirjoittaneeseen Aziz Zaharaan ja heidän välilleen muodostuu nopeasti läheinen yhteys: sähköpostit kulkevat tiiviisti Ellan ja maailmaa matkaavan Azizin välillä. Salaperäisen Azizin viestit tuovat Ellan elämään uutta hohtoa ja hän alkaa ajatella rakkaudesta aivan uudella tavalla.

Rakkauden aikakirjan tapahtumat liikkuvat kahdessa tasossa niin ajallisesti kuin kulttuurisestikin. Aikaisemmin suufilaisuudesta ja mystikoista tietämätön Ella saa huomata, että käsikirjoituksen kirjoittanut Aziz on nykyajan suufi, jota inspiroi 1200-luvun suufimystiikka. Teoksessaan Aziz kirjoittaa Rumin kehittymisestä saarnaajasta runoilijaksi dervissi Shams-i-Tabrizin oppien ansiosta. Samalla kirjassa käydään läpi 40 sääntöä, jotka toimivat suufien ohjenuorana. Ellakin päättää ottaa askeleen uudenlaiseen elämään, vaikkakin lupaava rakkaus saa dramaattisen lopun.

Rakkauden aikakirja on kirjoitettu kaunokirjallisuudessa vähän käsitellystä aiheesta, suufilaisuudesta. Suufien 40 säännöstä monet ovat muslimien yleisesti jakamia ja niitä voi omaksua oman maailmankuvan vahvistamiseen. Kirja on taitavasti rakennettu myös Rumin osalta, jonka elämää on kuvattu sekä hänen itsensä, hänen perheenjäsentensä ja läheistensä näkökulmista. En ole varma Rumin elämäntarinan kuvauksen todenperäisyydestä, mutta joka tapauksessa teos on virkistävä poikkeus muslimeja käsittelevässä kirjallisuudessa tavanomaisesta poikkeavan näkökulman vuoksi. Suuresta sivumäärästä huolimatta kirja on nopealukuinen ja juoni pysyy hyvin koossa.

Tekniset tiedot:
Shafak, Elif: Rakkauden aikakirja
Suomentaja: Maria Erämaja
ISBN: 978-951-20-8252-0
Gummerus 2010
Sidottu, 535 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...