keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Kirja-arvio: Usko

Jaakko Hämeen-Anttilan Usko on  sivumääräisesti ja fyysisiltä mitoiltaan pieni kirja, mutta se sisältää painavaa asiaa. Hämeen-Anttila on halunnut kirjoittaa oman puheenvuoronsa uskosta, aiheesta jota hän on tutkinut erityisesti islamin ja muiden Lähi-idän uskontojen näkökulmasta. Omalta taustaltaan Hämeen-Anttila on kristitty, joten teoksen painopiste on kristinuskon ja islamin uskon käsitysten pohtimisessa, vaikkakin kirjan loppuosassa uskoa on käsitelty myös yleisemmin.

Kirjassa pohditaan esimerkiksi uskon ja tiedon välistä suhdetta, uskon intuitiivisuutta ja järjettömyyttä, uskon ja uskonnon yhteyttä sekä uskoa ja fanaattisuutta. Lopuksi Hämeen-Anttila käsittelee vielä nykyajan uskoa (esimerkiksi uususkonnollisuutta). Mielestäni yksi teoksen osuvimmista huomioista on se, että usko on kauneuden ja rakkauden tavoin yksi niistä asioista, joita valtaosa ihmisistä pitää arvokkaina ja tärkeinä elämässään. Usko on todellista, vaikkakin todistamatonta. Eri uskontoja tunnustavilla ihmisillä voi olla pohjimmiltaan hyvin samanlainen usko, ainakin mikäli usko käsitetään intuitiivisisena oivalluksena. Usko-teos tarjoaa työkaluja oman uskon parempaan hahmottamiseen.

Tekniset tiedot:
Hämeen-Anttila, Jaakko: Usko
ISBN: 951-607-244-5
Kirjapaja 2005
Sidottu, 145 s.
Kirjastoluokka: 21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...