maanantai 11. huhtikuuta 2011

Materia vie kauemmaksi Jumalasta


Lähde: http://timoyla.com/vauraus.html
Kuollessamme emme saa mitään mukaamme materiaalisesta maailmasta. Tämän tosiasian tietää meistä varmasti jokainen, ja silti monella meistä siintää jossakin horisontissa unelma rikastumisesta, suuresta omaisuudesta ja sen mukanaan tuomasta (kuvitellusta) autuudesta. Tiettyyn rajaan saakka varallisuuden lisääntyminen lisää onnellisuutta: esimerkiksi köyhyysrajan alapuolella elävän on todettu tuntevan enemmän onnellisuutta saadessaan sen suuruiset tulot, että pystyy tulemaan sillä kohtuullisesti toimeen. Melko pian raja tulee kuitenkin vastaan: lisääntyneet tulot ja varallisuus eivät enää lisää onnellisuutta, vaan saavat pikemminkin aikaan huolia, päänvaivaa ja unettomia öitä. Lisääntynyt vastuu painaa hartioilla: omaisuutta täytyy vartioida, suojella ja vakuuttaa. Mitä enemmän omaisuutta ja varallisuutta, sitä enemmän aikaa kuluu kaikkiin siihen liittyviin oheistoimintoihin.

Suomessakin on kehittynyt oma ammattiryhmänsä varallisuudenhoitajat, joiden tehtävänä on pelkästään huolehtia ja kasvattaa asiakkaidensa varallisuutta. Jossakin mielessä voin ymmärtää varallisuudenhoitoa: esimerkiksi pieni pesämuna voi auttaa nuorta itsenäisen elämän alkuun ja tuoda tulevaisuudenturvaa. Suuri vaara piilee kuitenkin siinä, että omaisuuden kartuttamisesta tulee itsetarkoitus. Mielenkiintoinen ilmiö on sekin, että joidenkin rikkaiden keskuudessa on havaittu paluuta yksinkertaisiin arvoihin: osa on luopunut televisiosta ja autosta havaittuaan, etteivät ne tuoneetkaan sitä onnea, jota oli lupailtu.

Materian haaliminen ja suoranainen palvonta voi viedä kauemmaksi Jumalasta. Muistan itse olleeni kaikkein onnellisin sellaisina aikoina, jolloin tulin toimeen muutamalla satasella kuukaudessa, asuin pienessä vuokrahuoneessa ja sain opiskella täysiaikaisesti. Elämäni oli hyvin yksinkertaista ja sain keskittyä juuri niihin asioihin, joista olin eniten kiinnostunut. Elämäntilanteeni on noista ajoista jonkin verran muuttunut ja nykyään joudun tekemään enemmän töitä sen eteen, että pystyisin keskittymään kaikkein tärkeimpiin asioihin. Maalliset asiat täyttävät helposti arjen niin kokonaan, että henkisten asioiden pohtimiselle täytyy erikseen varata aikaa. Ja silti juuri henkiset asiat ovat kaikkein merkityksellisimpiä. Mitä olisinkaan ilman uskoani, perhettäni ja rakkaitani? Moni huomaa itsensä tai läheisen sairauden iskiessä, että antaisi kaiken omaisuutensa pois, jos saisi sillä terveyden takaisin.

Tämän tekstin voisi päättää osuvaan mietelauseeseen, jonka on esittänyt Margaret Bonnano: "Being rich is having money; being wealthy is having time". Tuon mukaan monet meistä ovat vauraampia kuin ajattelevatkaan. Aika on oikeastaan ainoa asia, jota todella omistamme ja se täytyy yrittää käyttää mahdollisimman viisaasti.

2 kommenttia:

  1. Hieno artikkeli ja haluaisin lisätä siihen jotakin.

    Täällä Suomessa ja teollisuusmaissa ylipäätään meillä muslimeilla on maalliset asiat hyvin. Meidän ei tarvitse olla yhtä huolissaan siitä että miten ruokimme lapsemme joka päivä niinkuin kehitysmaissa. Meidän täytyy miettiä mitä ruokaa ostamme lähimarketista sillä kaikki ei ole halal. Me kuljemme pidemmän matkan lähimpään moskeijaan. Me ajattelemme enemmän uskontoamme ja pohdimme sen tarkoitusta enemmän kuin ihmiset muslimimaissa joissa islam on itsestäänselvyys. Tämä kaikki siksi että meillä on talous paremmassa kunnossa!

    Raha ei ole paha, se on neutraali, ja sillä voi tehdä paljon hyvää. Ihmisen perusluonteeseen kuuluu äärettömyyden (Jumalan) etsiminen, hän haluaa hakea sitä ääretöntä., sillä vain se sammuttaa sielun janon. Siksi uskottomat haalivat aina vain enemmän rahaa, tai enemmän valtaa, tai jotain muuta rajattua, he etsivät sen äärettömyyttä mutta eivät voi sitä saavuttaa koska vain Jumala on ääretön.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Lion of the Wasteland. Esitit hyviä näkökantoja, jotka pitävät paikkansa. Asiat eivät tosiaan ole niin mustavalkoisia kuin ne ehkä esitin, joten kiitos lisäyksistäsi :).

    VastaaPoista

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...