tiistai 26. huhtikuuta 2011

Me vasenkätiset

Kuulun siihen pieneen osaan väestöstä, jotka ovat vasenkätisiä. Jumalalle kiitos, olen saanut syntyä ja elää aikana, jolloin koulussa ei enää pakotettu kaikkia oppilaita kirjoittamaan oikealla kädellä tai muullakaan tavoin suosittu oikeakätisiä. Itse asiassa vasenkätisyys oli jo peruskoulussani huomioitu niin hyvin, että siinä missä oikeakätiset saivat käyttää halpoja ja jokseenkin huonolaatuisia saksia, oli meille vasenkätisille varattu Fiskarsin oranssit klassikot. Sain siis nauttia tällaisesta vaatimattomasta etuoikeudesta, vaikkakin ironisesti juuri saksilla leikkaaminen on käytännössä ainoa asia, jonka osaan vain oikealla kädellä! Kyllä ne sakset silti minulle kelpasivat.

Musiikin tunnilla tunsin olevani onnellisessa asemassa, kun minun ei tarvinnut opetella soittamaan kitaraa: ovathan kitaran kielet vasenkätisen näkökulmasta katsottuna aivan väärässä järjestyksessä, joten opettaja antoi suosiolla asian olla. Mikä ihana helpotus kaltaiselleni oppilaalle, jonka lempiaineita ei ollut musiikki. Käsitöissä olin puolestaan virkkauksen osalta itseoppinut. Koska virkkaan vasemmalla kädellä, seuraan kuvitettua virkkausohjetta kuin peilikuvaa. Opettajani sanoi suoraan, ettei osaa neuvoa minua, joten työn valmiiksi saamiseksi ei auttanut kuin opetella ajattelemaan käänteisellä tavalla. Se tuottikin toivotun lopputuloksen, sillä käsityö on ollut vahvoja aineitani siitä lähtien. Äidinkielen tunnilla oli aluksi vaikeaa, kunnes opin kirjoittamaan niin, ettei käsi hankaa juuri kirjoitettua tekstiä tuhruiseksi. Näiden vaiheiden jälkeen vasenkätisyyden on saanut käytännössä unohtaa, sillä harvoin sitä tulee arkielämässä tarvetta ajatella.

Muutamia vuosia sitten ollessani tekemisissä muslimien kanssa vasenkätisyyteni nousi uudelleen esille. Olimme nauttimassa varhaista aamiaista perinteiseen tapaan sormilla syöden, kun vierustoverini huomio kiinnittyi siihen, että käytin syödessäni vasenta kättä. Vaikka yhteistä puhekieltä ei ollutkaan, ymmärsin toki elekielisen viestin. Ruokailu jatkui vähän vaivaantuneissa merkeissä, mutta kaikkien vatsat tulivat lopulta täyteen.

Useissa kulttuureissa vasenta kättä pidetään oikeaa huonompana ja siihen liittyy erilaisia ennakkoluuloja. Suomen kielessäkin vasen on oikean vastinpari, oikean vastakohta eli "väärä". Jotain suomalaisen valtaväestön suhtautumisesta kertoo sekin, että aikaisempina vuosikymmeninä vasemman käden käyttö koulun kirjoitustunneilla oli käytännössä kielletty. Toisaalta vasenkätisiä on usein pidetty erityisen lahjakkaina luovuutta ja taiteellisuutta vaativilla elämän osa-alueilla, vaikka tieteellisesti osoitettua näyttöä tästä ei olekaan.

Muslimien keskuudessa vasenta puolta pidetään joiden muiden kulttuurien tapaan epäpuhtaana. Rituaalipesu, wudu, suoritetaan pitkälti oikealla kädellä ja vessaan astutaan vasemmalla jalalla ja sieltä tullaan ulos oikealla. Vasen käsi kelpaa likaisten asioiden pesuun ja huuhteluun, kun taas oikealla kädellä syödään. Näiden yleisimpien puhtaussääntöjen lisäksi on olemassa joukko muitakin, jotka tekevät vasenkätisten elämän hieman haasteellisemmaksi. Saan päivittäisen muistutuksen siitä, että oikea käteni on huomattavasti kömpelömpi, mutta kuitenkin parempana ja puhtaampana pidetty. Pidän vasenkätisyyttäni yhtenä minua luonnehtivana ominaisuutena, ja nyt islamin usko on tuonut siihen aivan uuden ulottuvuuden. Minun tulisi kiinnittää moniin päivittäisiin toimiin enemmän huomiota, etten toimisi helpoimman ja minulle luonnollisimman tavan mukaan eli vasenta kättä käyttäen. Yritin etsiä aiheeseen liittyviä fatwoja, mutta tulos oli aika laiha. Näyttäisi siltä, että oikea käsi on yksiselitteisesti "oikea", vaikka perinnölliset ominaisuudet muuta antaisivat ymmärtää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...