lauantai 7. toukokuuta 2011

Kirja-arvio: Images of Muhammad. Narratives of the Prophet in Islam Across the Centuries

Images of Muhammad - Narratives of the Prophet in Islam Across the Centuries paneutuu nimensä mukaisesti profeetta Muhammadista (saws) aikojen saatossa kerrottujen tarinoiden tarkasteluun. Teoksessa käsitellään Profeetan ja Koraanin välistä suhdetta - sitä että Profeetta toimi muslimien pyhän kirjan välittäjänä, mutta hänet itsensä mainitaan Koraanissa nimeltä vain muutamia kertoja. Profeetan tekoja ja arvomaailmaa välittävät hänen aikalaistensa tallentamat hadithit, ja hänestä on kirjoitettu lukuisia enemmän ja vähemmän todenperäisiä elämäkertoja, sira. Muhammad toimi monella tapaa muslimien esikuvana ja hänen merkityksensä on edelleen hyvin keskeinen. Teoksessa kerrotaankin myös, miten Profeetta ja häntä ympäröivät kulttuuriset ja yhteiskunnalliset tekijät ovat vaikuttaneet shiialaisten ja suufien kirjallisuuteen sekä myöhemmän keskiajan ja nykyajan elämäkertakirjallisuuteen.

Varsinaisten elämäkertojen sijaan tämä teos keskittyy kuvaamaan tapoja, joilla Profeettaa on kuvattu eri aikoina. Osa kirjallisuudesta kuvaa häntä hyvin fyysisillä käsitteillä antaen hänestä inhimillisen vaikutelman. Teoksen mukaan erityisesti nykyajan intialaiset muslimitietokirjailijat ovat esittäneet hänet myös erehtyväisenä. Teos rakentaa kuvan siitä, kuin Profeetan elämäkerta on rakentunut ja kuinka sitä on vähitellen muokattu sekä sitä, miten eri kulttuuriset vaikutteet ovat muokanneet yleistä kuvaa Profeetasta. Teoksen luettavuutta lisää sen ilmava taittotapa ja moderni fontin käyttö. Ylipäätään pidin tästä kirjasta, sillä se omalla tavallaan kokoaa yhteen vuosisatojen tavat nähdä ja kuvata profeetta Muhammad.

Tekniset tiedot:
Khalidi, Tarif: Images of Muhammad. Narratives of the Prophet in Islam Across the Centuries
ISBN: 978-0-385-51816-1
Doubleday 2009
Sidottu, 342 s.
Kirjastoluokka: 29.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...