lauantai 14. toukokuuta 2011

Kirja-arvio: Muumit ja olemisen arvoitus

Muumit ja olemisen arvoitus näyttää Muumilaaksosta ja sen asukkaista niiden filosofisen puolen. Muumi-kirjoja on yleisesti pidetty osana lasten kirjallisuutta, mutta niillä on paljon annettavaa myös aikuisille, minkä tämä nyt arvioitavana oleva kirja jälleen osoittaa. Entinen filosofian opettaja ja kirjailija Jukka Laajarinne on ottanut filosofian suuntauksista eksistentialismin ja sen edustajista Kierkegaardin, Heideggerin ja Sartren näkemykset ja löytää niistä hämmästyttäviä yhtäläisyyksiä muumien ajatusmaailmaan. Nuuskamuikkunen vaeltaa Yksinäisille Vuorille, Vilijonkka viettää epäkäytännöllisessä talossaan muiden odotusten mukaista elämää, Muumipappa näkee elämänsä lipuvan ohi seuratessaan muiden puuhia ja Muumimamma on iloinen tulvan tultua siitä, ettei hänen tarvitse tiskata astioita. Muumilaakson asukkailla on samanlaisia perustavanlaatuisia kysymyksiä pohdittavanaan kuin meillä muillakin: Kuka olen? Mikä on identiteettini, merkitykseni ja paikkani tässä maailmassa?

Tähän saakka muumit ovat tulleet minulle tutuiksi lähinnä Muumilaakson tarinat-nimisen televisiosarjan kautta. Muumit ja olemisen arvoitus herätti minussa halun lukea alkuperäisiä Muumi-kirjoja. Tove Jansson on onnistunut mestarillisesti kirjoittamaan elämän perimmäisistä kysymyksistä niin lapsia kuin aikuisiakin koskettavalla tavalla. Laajarinteen teos on tyylikäs aina kannen ja sisäsivujen muumipiirroksia myöten.

Tekniset tiedot:
Laajarinne, Jukka: Muumit ja olemisen arvoitus
ISBN: 978-951-796-592-7
Atena Kustannus 2009
Sidottu, 238 s.
Kirjastoluokka: 86.22

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...