lauantai 21. toukokuuta 2011

Kirja-arvio: Polkupyörällä Intiassa. Lehmiä, jumalia ja maantiepölyä

Matti Rämö on YLE Teksti-tv:n toimittaja ja hänellä on omakohtaisia kokemuksia Intiasta aina yliopistoajoista asti, jolloin hän opiskeli esimerkiksi kehitysmaantiedettä ja kehitysmaatutkimusta ja teki maisterintutkintoon liittyvän opinnäytetyönsä Intiaan liittyen. Noin kymmenen vuoden tauon jälkeen Rämö palaa Intiaan: hän haluaa viedä osan äitivainajansa tuhkasta Varanasiin ja matkustaa samalla Delhistä Mumbaihin polkupyörällä. Matka on yli 2 600 kilometrin mittainen ja etenee pääosin National Highwaytä pitkin. Polkupyörällä Intiassa on matkakertomus kokemuksista tuon matkan varrelta, kuukauden mittaiselta taivallukselta maan pohjoisosista kohti etelää.

Rämöllä on aikaisempaakin kokemusta pitkän matkan polkupyörämatkailusta Saharassa, mutta Intia on hieman toisenlainen kokemus: varsinkin matkan alkupuolella matkantekoa hidastavat lukuisat rengasrikot ja tietä käyttävät kulkuväylänään niin ihmiset, autot, kuorma-autot, vespataksit kuin lehmät ja työnorsutkin. Päivän muutaman tunnin pakollinen helletauko merkitsee polkemisen jatkaminen pimeän laskeutumisen jälkeenkin, jolloin pimeys ja kuoppainen tie asettavat omat haasteensa matkanteolle. Yöpaikkojen taso on varsin kirjava ja Rämö saa tottua olemaan lähes jatkuvan huomion keskipisteenä valittuaan erikoisen matkustustavan.

Teos etenee päiväkirjan tapaan. Jokaiselle päivälle on merkitty ajettu kilometrimäärä ja päivän aikana kulutettu euromäärä. Tapahtumien kuvailu on niin tarkkaa, että matkalla voi kuvitella olevansa itse mukana. Kirjoitustyyli on mukaansatempaava; Rämö osaa löytää huumoria myös vaikeista tilanteista ja väsymyksen painaessa intensiivisen polkemisen seurauksena. Teos on hieno matkakertomus, joka saa plussaa siitä, että kertoja on suomalainen.

Tekniset tiedot:
Rämö, Matti: Polkupyörällä Intiassa. Lehmiä, jumalia ja maantiepölyä
ISBN: 978-952-492-427-6
Minerva Kustannus 2010
Nidottu, 301 s.
Kirjastoluokka: 48.132

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...