torstai 12. toukokuuta 2011

Kirja-arvio: Silminnäkijänä Gazassa

Silminnäkijänä Gazassa tarjoaa ensi käden tietoa ja kokemuksia Gazan tapahtumista kahden norjalaisen erikoislääkärin, Mads Gilbertin ja Erik Fossen, kuvaamana. Gilbertillä ja Fossella on pitkäaikainen kokemus lääkärinä toimimisesta sotatoimi- ja kriisialueilla, mutta pariviikkoinen työrupeama Gazassa vuodenvaihteessa 2008-2009 on jotakin ennen kokematonta: israelilaiset eivät jätä iskuiltaan rauhaan edes moskeijoita tai YK:n ylläpitämiä kouluja. Erityisen laajojen pommitusten jälkeen sairaalaan virtaa potilaita niin suurina joukkoina, etteivät kaikki ehdi saada tarvitsemaansa hoitoa. Lääkkeistä, ruoasta ja lähes kaikesta mahdollisesta on pulaa, työ jatkuu lähes ympäri vuorokauden ja kaikkien henkinen ja fyysinen kestävyys on äärirajoilla.

Teos kuvaa lääkärien työtä arkipäivän tasolla sodan keskellä, mutta samalla se on voimakas kannanotto Israelin toimia vastaan. Lääkärintyön ohella Gilbert ja Fosse toimivat niinä harvoina länsimaisina tietolähteinä, jotka Israel on sallinut saapua palestiinalaisalueille kertomaan tapahtumista kansainvälisille tiedotusvälineille. Raportoidessaan erityisesti siviileihin kohdistuvista ihmisoikeus- ja sotarikoksista he tekevät tärkeää työtä palestiinalaisten hyväksi ja omalta osaltaan auttavat pitämään heitä kansainvälisen kiinnostuksen kohteena. Teosta lukiessa ei voi olla ihmettelemättä sitä, kuinka Israelin on hiljaisesti hyväksytty jatkaa palestiinalaisten sortamista ja lähes täydellistä eristämistä kansainvälisen yhteisön siihen puuttumatta. Israel on oikeuttanut toimensa vedoten siihen, että sodankäynti on "humaania" ja siviiliuhreja säästävää. Teoksen lukuisat valokuvat kertovat omaa kieltään tilanteen toivottomuudesta.

Tekniset tiedot:
Gilbert, Mads ja Erik Fosse: Silminnäkijänä Gazassa
Suomentaja: Päivi Kivelä
ISBN: 978-952-01-0505-1
Like Kustannus 2010
Sidottu, 361 s.
Kirjastoluokka: 98.114

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...