maanantai 30. toukokuuta 2011

Kirja-arvio: Tämä on Afrikka

Tekniikan tohtori ja Vihreiden entinen kansanedustaja Eero Paloheimo on vieraillut useissa Afrikan maissa vuosien varrella, erityisesti mantereen keskiosissa, ja koonnut kokemuksistaan teoksen Tämä on Afrikka, jota voi lukea samalla kertaa kaunokirjallisena kirjoituskokoelmana Afrikan maista ja toisaalta tietokirjallisena katsauksena Afrikan maiden yhteiskunnallisesta tilanteesta. Eri matkojen kokemukset on koottu löyhästi eri aihepiirejä koskevien lukujen alle, eri maiden kokemuksia ja eri aikaan tapahtuneita matkoja yhdistellen. Kirjan aihepiirit käsittelevät esimerkiksi hallinnollista byrokratiaa, eri uskontojen ilmenemismuotoja, asumistapoja maalla ja kaupungeissa, koulunkäyntiä, Darfurin kriisialuetta ja pakolaisleirejä, luonnonsuojelualueita, vierailuja tuotantolaitoksissa ja kansalaisjärjestöjen toimintaa. Viimeisin Paloheimon matkoista päättyy vuoden 2006 lopulla, joten matkakirjoitukset käsittelevät afrikkalaista todellisuutta lähinnä 2000-luvun osalta. Kirjan lopussa on kohtuullisen laaja tietopaketti ja tilastoja Afrikan eri maista sekä Paloheimon näkemyksiä siitä, mitä Afrikan maiden tilanteelle olisi tehtävissä.

Teoksen sivuilta tuoksuu ja maistuu Afrikka:  kuravellistä keitetyn kahvin hiekanmurut narskuvat hampaissa, lukija voi kuvitella olevansa mukana täpötäyteen pakatun linja-auton kyydissä ja osallistuvansa vapaaehtoisena huussinrakennusprojektiin, jonka lopputuote jää lopulta käyttämättömäksi, kuten niin moni muukin ulkopuolisen suunnittelema luomus. Paloheimon kokemukset on koottu vaihtelevan pituisiksi luvuiksi hieman novellien tapaan. Paikoin kerrontaa olisi voinut mielestäni tiivistää. Paloheimon käyttämän jaottelun perusteella matkat sekoittuvat toisiinsa, joten puhdasmutoisena matkakertomuksena tätä kirjaa ei voi pitää. Afrikasta kiinnostuneelle teos tarjoaa kuitenkin paljon mielenkiintoista luettavaa.

Tekniset tiedot:
Paloheimo, Eero: Tämä on Afrikka
ISBN: 978-951-0-33083-8
WSOY 2007
Nidottu, 467 s.
Kirjastoluokka: 48.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...