keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Kirja-arvio: Unelma vapaudesta. Lapsuuteni haaremissa

(Pahoittelen kansikuvan puuttumista.) Fatima Mernissi kertoo kirjassaan Unelma vapaudesta - lapsuuteni haaremissa omakohtaisista kokemuksistaan elämästä haaremissa 1940-luvun Marokossa. Tuohon aikaan haaremit olivat vielä melko yleisiä ja suurperheillä oli tapana elää yhdessä niin, että pojat vaimoineen ja lapsineen asuivat saman katon alla. Naisten elämänpiiri rajoittui haaremin seinien sisäpuolelle: aika kului kauneutta hoitaen, käsitöitä tehden ja taitavien tarinankertojen kertomuksia kuunnellen. Toisinaan naiset viihdyttävät itseään menemällä kielletylle terassille, elokuviin tai polttamalla salaa savukkeita. Useimmat naisista olivat lukutaidottomia, mutta Fatima ja muutamat muut perheen lapset pääsevät kouluun haaremin ulkopuolelle ja käyttävät sitä kautta saamiaan vapauksia hyväkseen. Haaremin naisilta imemänsä viisauden turvin Fatima uskoo voivansa vielä jonain päivänä lentää vapauteen.

Unelma vapaudesta on lapsen näkökulmasta kirjoitettu teos ajalta, johon ei enää ole paluuta. Fatima kuvaa lapsuuttaan ja varhaisnuoruuttaan hellyyttävällä tavalla ja tarjoaa samalla mahdollisuuden kurkistaa elämänmenoon haaremin seinien sisäpuolella. Hän kyseenalaistaa naisten paikan pelkkinä kodin hengettärinä ja edustaa siten tuon ajan uudempaa ajattelua. Teos on mainio aikalaiskuvaus, jossa on myös mustavalkoisia valokuvia haaremista.

Tekniset tiedot:
Mernissi, Fatima: Unelma vapaudesta. Lapsuuteni haaremissa
Suomentaja: Kaarina Turtia
ISBN: 951-1-13342-X
Otava 1995
Sidottu, 269 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa kommentoimaan tekstejäni. Blogini on kommenttiystävällinen - varaan kuitenkin itselleni oikeuden olla julkaisematta kommentteja, jotka loukkaavat minua tai islamin uskoa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...